Остаряват ли книжните герои? Разбира се, че не. Те остават

...
Остаряват ли книжните герои? Разбира се, че не. Те остават
Коментари Харесай

Детската поредица за Елизабет ще има продължение

Остаряват ли книжните герои? Разбира се, че не. Те остават на същата възраст, на която са в книгите. С едно само изключение – в случай че са действителни хора. Такъв е казусът с Елизабет Иванова, прототип на Елизабет от фентъзи поредицата за деца (и възрастни) „ Елизабет и тайната на Живата вода “ и „ Елизабет и тронът на Медния град “. В книгите основната героиня Елизабет остава вечно на 9 години, а на 1 декември действителната Елизабет навършва 12.



В книгите тя пътешества във вълшебни светове, преодолява голям брой инциденти и рискове, среща положителни и зли хора и призрачни създания, главно заимствани от българския и източноевропейския фолклор. В същинския живот Елизабет също желае да пътува. Но не в рисковите съзвездия Дракон и Скорпион, където господства злият Ирбис, а в Южна Корея, Япония и Тайланд, тъй като харесва всичко, идващо от онази част на света, изключително корейската музика. Но до момента в който тази нейна фантазия се сбъдне, в свободното си време тя пътешества благодарение на интернет. Стига да не е на плуване или да не би трябвало да написа домашни и да учи уроци. Уви, в учебно заведение нещата не са напълно безоблачни за Елизабет, тъй като математиката, тази кралица на науките, е нейната огромна мъчителка. Затова пък обичаният ѝ предмет е рисуването. В него Елизабет е в действителност добра, изключително в рисуването на портрети.

Другото, което доста се удава на Елизабет, е да имитира хората, техните изражения, мимики и интонация. От тези смешки не е пощаден даже „ нейният Пешо “. Това е не различен, а създателят на поредицата за Елизабет, Петър Голийски, учител в Софийския университет. Той е другар на фамилията на Елизабет, която познава от бебе. Носил я е на конче, ходили са и вървят дружно на детски спектакъл и на кино. Заедно провеждат нападения до магазините, тъй като, когато си другар на Елизабет, се допуска че ще ѝ правиш и дарове. Най-скъпият от тях са „ Елизабет и тайната на Живата вода “ и „ Елизабет и тронът на Медния град “.



Истинската Елизабет с създателя Петър Голийски

Авторът стартира да ги написа през 2018 година с концепцията те да са книги, изчистени от клишираните северноевропейски фентъзи облици като орки, елфи, бълващи огън дракони и да описват история, която да е в кръвната група на всяко българско дете. Впрочем, самата Елизабет сякаш не осъзнава изцяло, че е от дребното деца, които са герои на книжна поредност, тъй като, когато „ нейният Пешо “ ѝ оповестява, че третата част със заглавие „ Елизабет и царството на Змееродните “ е подготвена, тя дава отговор единствено с едно малко „ добре “. След това го хваща за ръка и го повежда към магазина, с цел да му покаже какво си е харесала като подарък за рождения ден...    

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР