Остарялата нормативна база отговаря на изискванията за работа с документи

...
Остарялата нормативна база отговаря на изискванията за работа с документи
Коментари Харесай

НСОПЛБ със забележки към предстоящата за обнародване наредба за НЗИС

„ Остарялата нормативна база дава отговор на условията за работа с документи на книжен притежател и не основава условия за работа с електронни документи. Това противоречие не е изцяло преодоляно и в  редвидената за скорошно издание Наредба за действието на Националната здравноинформационна система, примерно в частта за електронна идентификация на пациентите, за която се планува да се реализира посредством архаични способи: автограф с химикал върху хартия или трудоемки разновидности – да вземем за пример с таблети и хартиени заявления “.

Това акцентират в свое мнение от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по отношение на идното обявяване на наредбата за действието на НЗИС. Становището е изпратено до президента, здравните управляващи, способените органи на е-управлението и БЛС. Според сдружението анализът на последните текстове в плана на Наредбата демонстрира, че не е обърнато нужното внимание на електронната идентификация на жителите, както и други проблеми.

„ В Наредбата за НЗИС би трябвало да се прибавят и други общоприети способи на електронна идентификация, като електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, създадено от Министерството на  електронното ръководство. В Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги следва да се добави опция за автоматизирано признание на равностойността на потреблението и  подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS ключова дума, мобилен КЕП, мобилно приложение с тази на саморъчния автограф при потребление и документиране на медицински действия “, показват от НСОПЛБ.

От там означават още, че регламентираният способ за електронно сключване в Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги в този момент е само с КЕП, който е неприспособим за пациентите като равносилен на саморъчния автограф и с усложнения книжен метод (декларации) за приравняване на други трудоемки начини за електронно сключване те се лишават от наличен способ за сключване на електронни документи, какъвто е налице в страните от Европейския съюз.

Според общопрактикуващите лекари са нужни законови промени за своевременното внедряване на коментираните способи за електронна идентификация при реализиране на здравни услуги за популацията.

Необходимо е и надграждане на НЗИС с цифровизация на процесите в опазването на здравето, което е същинското електронно опазване на здравето и дава опция на институциите по избрани правила и равнище на достъп да получават непосредствено от НЗИС данни с опция за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия доклади от изпълнителите на медицински действия без опция за електронна обработка, се споделя в мнението. От НСОПЛБ означават, че това изисква промени в редица наредби, които от сдружението са подготвени да показват в допълнение.

„ Предимствата от внедряването на налична и еквивалентна на саморъчния автограф електронна идентификация и надграждането на НЗИС с опция за електронен продан на данни сред институциите с право на  достъп и НЗИС са:

• усъвършенстване на достъпа на жителите до здравни услуги;

• обезпечаване на институциите и лекарите на съответстваща, достоверна и унифицирана база данни;

• обезпечаване на в допълнение физическо и времево пространство на лекарите за реализиране на директните медицински действия с пациентите “, изреждат общопрактикуващите лекари.

От сдружението показват вяра, че ще получат схващане и подпомагане в решение на зародилите проблеми при внедряване на електронното опазване на здравето в здравната процедура, които биха обезсмислили електронизацията на отчитането на медицинските действия. От там също по този начин декларират подготвеност да вземат участие в работни срещи, с цел да показват и обсъдят предложенията си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР