Остър спор между партиите в новия парламент заради протокола около

...
Остър спор между партиите в новия парламент заради протокола около
Коментари Харесай

Скандал между партиите за поканата към Митрофанова за откриването на парламента

Остър спор сред партиите в новия парламент поради протокола към формалното разкриване на 48-ото Народно заседание. От „ Демократична България ” са поискали да не бъде канен съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова. Идеята е била подкрепена от множеството партии, а ГЕРБ даже излязоха с публична позиция срещу наличието на посланика на Руската федерация в България, заяви " Нова телевизия ".

Българска социалистическа партия са напуснали срещата, а " Възраждане " са дали своят вот " срещу ". По-късно от Политическа партия ГЕРБ разпространиха своя позиция, в която показват за какво не желаят дипломат Митрофанова на откриването на 48-то Народно заседание.

В Народното събрание е била извършена неофициална среща, на която са обсъждани елементи към старта на новия парламент и първото му съвещание, разясняват от ГЕРБ. От там напомнят. че ГЕРБ беше първата партия в България, която осъди военната експанзия на Русия в Украйна;

ГЕРБ беше първата партия в България, която постави украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес; Русия постави Фейсбук в листата с „ терористични и екстремистки " организации;

ГЕРБ беше партията, която публично внесе в Народното събрание предложение за даване на оръжие на Украйна, акцентират от ГЕРБ.

По протокол на първото съвещание на новия парламент участват представителите на задграничния дипломатически корпус, а импровизирано от администрацията на Народно събрание обявиха, че въпреки всичко дипломат Митрофанова ще получи покана.

Според източници на „ Сега “, въпросът е провокирал спор на неофициална колекция на представители на парламентарните обединения, на която е била разисквана организацията на работата на Народното събрание. По протокол традиция на него участват представителите на задграничния дипломатически корпус.

От Демократична България обаче са възразили, че съветският дипломат, като представител на страна агресор, не трябва да бъде канена на откриването на Народното събрание. Политическа партия са приели тези причини. Очаквано, на това са възразили Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, които са оповестили, че сходно отношение е неприемливо по отношение на посланика на страна, с която имаме дипломатически връзки. ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ не са заели позиция по проблема – макар че партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган се показват за поредни поддръжници на евроатлантическата ориентировка на страната.

И защото въпросът не може да се реши с гласоподаване, при неналичието на политическо единение администрацията на Народното събрание е решила да не се отклонява от утъпканите пътища. Така Елеонора Митрофанова ще получи покана за събитието дружно с още 66 посланици и краткотрайно изпълняващи длъжността.

На 6 септември тя се появи на тържествените празнувания във връзка отбелязването на Съединението, освен това покрай президента Румен Радев. Тогава това провокира бурна социална реакция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР