Остър бе коментарът ми пред министър-председателя Кирил Петков днес -

...
Остър бе коментарът ми пред министър-председателя Кирил Петков днес -
Коментари Харесай

Панов: Няма комуникация между властта и общините, Петков има негативно отношение към местната власт

Остър бе коментарът ми пред министър-председателя Кирил Петков през днешния ден - има някакво отрицателно отношение към локалната власт, за което не знаем каква е повода. Нужна е положителната връзка сред държавното управление и общините, с цел да се позволяват въпросите, които вълнуват българските жители. Два от проблемите на общините незабавно би трябвало да намерят място в актуализацията на бюджета, заявих също пред министър-председателя Петков, който бе на посещаване във Велико Търново. Това написа във Facebook профила си кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той е  поставил пред Кирил Петков 4 казуса.

Общините не участват в готвената актуализацията на бюджета, а кметовете остават нечути, че от октомври се обрисува огромен дефицит на средства за детски градини и обществени услуги, които дават грижи на нуждаещи се.

„ Първият въпрос е дълго отлаганото решение за компенсиране на общините поради повишаването на енергоизточниците. Водим договаряния с финансовото министерство още от началото на 2022-аа година, НСОРБ е подготвило обстоен план за отражението на новите сметки за електрическа енергия върху бюджетните на общините. Още при започване на есента ще се усети изострен дефицит на средства освен за улично осветяване, само че за отоплението в учебни заведения, детски градини и ясли, старешки домове, пенсионерски клубове, обществени услуги.

Вторият проблем - неналичието на съответни заплати в общинските администрации, които са до три пъти по-малки по отношение на министерствата и бизнеса, не разрешава да бъдат арестувани качествени и млади експерти в региона на строителството, архитектурата, осведомителните технологии, киберсигурността и в редица други посоки. От 107 000 държавни чиновници, малко над 26 000 работят в общините, по тази причина НСОРБ предлага 1/3 от средствата за „ Ефективно ръководство и оптимизация на обществения бранш “ да бъдат ориентирани към общините. Средствата за делегираната от страната активност „ Общинска администрация “ също би трябвало да бъдат увеличени най-малко с 30,3 млн. лева Само по този начин общините ще могат да развиват експертен потенциал, в това число и за новите функционалности за енергиен мениджмънт и дейно потребление на финансови принадлежности.

Най-важният въпрос е за връзката с локалната власт. Усеща се отрицателно отношение към общините. Темата беше повдигната в границите на полемиката по време на Общото заседание на НСОРБ предходната седмица, тогава министър-председателят съобщи, че не дели кметовете на „ наши и ваши “ и е подготвен да работи взаимно с тях. Той пое ангажимент на 28 юни да бъде извършена работна среща с УС на НСОРБ, на която да бъдат дискутирани вероятните действителни стъпки към финансова децентрализация на общините ”, добавя Панов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР