Останките на уникален мавзолей-ротонда на епископите от VI-и вeк откри

...
Останките на уникален мавзолей-ротонда на епископите от VI-и вeк откри
Коментари Харесай

Епископски мавзолей-ротонда от VI-и вeк откриха археолозите край Перперикон

Останките на неповторим мавзолей-ротонда на епископите от VI-и вeк откри екипът на проф. Николай Овчаров , заяви археологът, представен от БНР.

За откриването му те работиха съвсем два месеца в скалния град Перперикон. " Както чакахме, при започване на тазгодишните изследвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на задачите Родопи, чиито център през VI-и вeк е бил точно на Перперикон ", изясни ученият.

Според предвижданията тя трябвало да се намира на към 50 м западно от най-голямата черква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип през 2015-2016 година

Овчаров напомня, че тя е дълга съвсем 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика .

" И фактически ние попаднахме на няколко просторни здания със зали, изсечени отчасти в скалния масив ", сподели археологът. Както прилича на сходни църковни резиденции от раннохристиянския интервал, комплексът на Перперикон се състои от голям брой взаимосвързани постройки, които следва да бъдат изцяло разкрити през тази и идващите години.

" Но към този момент може да представим една неповторима постройка, имаща единствено няколко аналогии в късната Римска империя ", съобщи проф. Овчаров.

Става дума за монументална сграда, чиито проект съставлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Това са по този начин наречените кръгли здания или ротонди. Те са проектирани още в античността, само че може би най-известната е фамозният Пантеон в Рим - храм на всички езически божества.

С приемането на християнството при започване на 6-и в., с форма на ротонди се строят основно мавзолеи на известни персони.

Такива са гробният пантеон на майката на император Константин Велики - Елена, мавзолея на император Галерий в Солун и ротондата " Св. Георги " в София.

Новооткритата ротонда на Перперикон евентуално е имала тъкмо такива функционалности, счита ученият. През 6-и век християнството в Родопите дефинитивно е победило и точно тогава се строят такива монументални ансамбли.

Сред тях свети ротондата-мавзолей, предопределена за тържествено заравяне на епископите на значимия град и средище на Великата планина.

Може би най-близката й прилика е мавзолеят на готския крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 година

Разкопките на Перперикон не престават и след месец при тяхното привършване се чакат нови и забавни резултати, добавя Овчаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР