Останките на британска подводница от Втората световна война, която е

...
Останките на британска подводница от Втората световна война, която е
Коментари Харесай

Откриха свръхсекретна подводница за специални операции от Втората световна война

Останките на английска подводница от Втората международна война, която е помогнала за началото на ерата на специфичните военни интервенции, са открити край крайбрежията на Гърция, където потъват през 1942 година

Гръцкият водолаз деец Костас Токтаридис заяви в обява във Фейсбук предходната седмица, че екипът му е разкрил останките на HMS Triumph в Егейско море, на неразкрито място " на 10 километра " от нос Сунион и на дълбочина към 666 фута (203 метра). 

Затворените люкове на останките и прибраният перископ демонстрират, че подводницата се е гмуркала, когато е потънала , споделя Токтаридис. Палубното оръдие на потъналия транспортен съд HMS Triumph, на дълбочина към 666 фута в Егейско море. Подводницата е потънала по време на загадка задача през януари 1942 година

Един от членовете на издирвателния екип, Рена Гиатропулу Токтаридис, съобщи пред Live Science, че предната част е била мощно развалена от детонация, която съвсем несъмнено е потопила подводницата. Но не е ясно дали тази детонация е била външна - може би от дълбочинна бомба или морска мина - или вътрешна, което значи, че може да е била породена от детонация на някое от личните торпеда на подводницата.

Top-secret special-ops submarine from World War II discovered after 20-year search
— Live Science (@LiveScience)
Сега екипът работи с специалисти по подводници и торпеда, с цел да " ни дадат отговорите, които търсим ", сподели тя в имейл.

HMS Triumph е спуснат на вода през 1938 година и извършва повече от 20 задачи по време на Втората международна война, в това число офанзиви против кораби и подводници на Оста в Средиземно море. Но плавателният съд е най-известен с ролята си в секрети интервенции, в това число спасяването на няколко съюзнически бойци, попаднали в капан в Северна Африка, и проникването в Гърция - тогава вражеска територия - на английски разузнавачи, с цел да оказват помощ на съпротивата там.

Наред с други задачи, през 1941 година подводницата транспортира скрито капитан Бил Хъдсън, офицер от английската работа за специфични интервенции (SOE), до държаното от Оста сръбско пристанище Петровац на Адриатическото крайбрежие, с цел да помогне на югославските партизани - една от първите задачи на SOE и предходник на всички специфични военни интервенции от този момент.

Няколко характерности на потъналия транспортен съд и неговото местонахождение в Егейско море съответстват с това, което е известно за HMS Triumph.

Токтаридис и екипът му търсят останките на " Триумф " повече от 20 години. " Историята на " Триумф " е комплицирана и неповторима във военноморската история и е неразривно обвързвана с гръцката опозиция и тайните служби, които са работили в дните на италианско-германската окупация ", споделя Гьоктропулу. 

Вече са разкрили останките на четири подводници - в това число HMS Perseus през 1997 година - само че намирането на HMS Triumph е било " извънредно мъчно ", сподели тя. " По-голямата част от времето беше в неприятно време и при доста мощни подводни течения ".

Един от ключовете към триумфа е потреблението на отдалечено ръководен подводен уред или ROV: " На дълбочина от 203 метра и при толкоз мощни течения водолазите не могат да работят ", сподели тя. 

Според военноморските архиви " Триумф " скрито навлиза в залива Деспотикос, край остров покрай Антипарос в Цикладите, през декември 1941 г. 

На 30 декември подводницата изпраща криптирано известие, в което оповестява, че е свалила екип на английското военно разузнаване, след което е планувано да избави повече от 30 английски бегълци от близкия Антипарос на 9 януари.

sharing some news with fellow listeners.
reeling from the amazing news i heard yesterday from Greece that it appears the wreck of the submarine HMS Triumph has been located in deep water.
— Adam Theobald (@AdamTheobald15)
Потъналият транспортен съд е открит в Егейско море на дълбочина 666 фута благодарение на сонарно съоръжение на борда на лодката за търсене и ROV - отдалечено управляеми подводни апарати. Но " Триумф " по този начин и не се появява и избягалите са задържани. На 23 януари 1942 година Кралските военноморски сили афишират подводницата за изчезнала в морето, с 64 души екипаж на борда. 

Изглежда, че екипажът е умрял при потъването на кораба. " Моето мнение е, че всичките 64 герои са в подводницата, защото са били на надълбоко гмуркане и всички люкове са затворени ", споделя Гятропулу. " Към HMS Triumph би трябвало да се отнасяме с уважението и неприкосновеността, които заслужава като морски боен гроб ".

По същия метод е значимо да се уведомят фамилиите на починалите членове на екипажа, сподели Тими Гамбин, морски археолог от Университета на Малта, който не е взел участие в търсенето на " Триумф ", само че е управлявал откриването на останките на HMS Urge, английска подводница от Втората международна война, потънала край крайбрежията на Малта. 

" С хилядите кораби, изгубени през Втората международна война, идват и голям брой човешки истории - освен на жертвите, само че най-много на тези, които са останали след тях ", споделя Гамбин в имейл до Live Science.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР