Останки от гигантски птерозавър открити в щата ЮтаУчените в понеделник

...
Останки от гигантски птерозавър открити в щата ЮтаУчените в понеделник
Коментари Харесай

Останки от гигантски птерозавър открити в щата Юта

Останки от великански птерозавър открити в щата Юта
Учените в понеделник разкриха незнаен до момента тип великански птерозавър, първите същества с гръбнак, способни да летят въз основа на личната си мощ.

Нито динозавър, нито птица, птерозаврите - по-често известни като птеродактили - се появяват през късния триаски интервал преди повече от 200 милиона години и командват първичните висини, до момента в който солидна галактическа канара не се забива в Земята, унищожавайки динозаври и огромна част от формите на живот.

Новооткритият член на фамилията, разпознат посредством остатъци, открити

в североизточната част на щата Юта, има разпереност на крилете от 1,5 метра и 112 зъба, в това число сходни на зъби резци, които са покрай края на муцуната му.

Една изпъкнала долна челюст подсказва за торбичка, сходна на тази на пеликана, може би с цел да натрупват нам риби и нищо неподозиращите дребни влечуги.

"Те са внимателно завършени животни, които са издигнати за летене", сподели Брук Брит, палеонтолог в Университета Бригъм Йънг в Юта и водещ създател на проучване в Nature Ecology & Evolution.

Caelestiventus hanseni - почти "небесен вятър" - евентуално са най-пълните остатъци от скелет на птерозавър, открити в миналото.

Останките са към момента обхванати от пясъчник, само че учените са генерирали точни 3-D изображения и модели на всяка вкаменелост, употребявайки сканираща технология./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР