Осребряването на активите на "Булгартабак" върви с пълна сила. След

...
Осребряването на активите на "Булгартабак" върви с пълна сила. След
Коментари Харесай

Небостъргачи никнат на терена на София-БТ

Осребряването на активите на "Булгартабак " върви с цялостна мощ. След като преди година дубайската офшорка "Булгартабак Трейд ФЗЕ " (Bulgartabac Trade FZE), записана в Свободна Зона Джабел Али в Дубай и ръководена от Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед (член на съвета на шефовете на "Булгартабак холдинг "), закупи на цяло основаното като

„ джоб за парцели “

дъщерно сдружение на "София-Булгартабак "- "СФ-БТ " (в което бяха апортирани парцели за над 60 млн. лева.), тя към този момент се приготвя и да ги осъществя уместно. В. „ Банкеръ “ писа за това още през лятото на предходната година под заглавие "Булгартабак “ потъва в дубайския пясък ".

Прогнозирахме още тогава - когато багерите влязоха в Софийската цигарена фабрика „ София – БТ “ и разчистиха терена, че скоро ще се „ трасира “ пътя към бъдещото строителство. Това към този момент е реалност.

Има заповед на основният проектант на София Здравко Здравков от 4 юли (№ РА50-510), който почтително е извършил молбата на пълномощника на дубайската офшорка Илияна Петрова да й бъде позволено изработването на нов обстоен организационен проект. Чрез който да се създадат промени в проекта за регулация на най-големия от добитите от сдружението поземлени парцели (с повърхност 36 643 кв. м) на столичния бул. "Цар Борис “ № 134, върху който беше ситуирана някогашната цигарена фабрика. Целта е предходното му предопределение "за индустриална активност, офиси и хранилища " да бъде променено на "жилищни здания, хотел и административни здания ".

Странно за какво обаче от приложените документи на компанията е изчезнало така наречен "мотивирано предложение " на бъдещия вложител. Липсват и графичните данни към него. А тъкмо това са документите, които дават ясна визия за бъдещите планове на всеки притежател на парцел. Да напомним, че всяка заповед на основния проектант, даже когато се отнася за някоя мижава пристройка от 20 кв. м. би трябвало да е съпроводена от тези "атрибути ". И в множеството случаи в формалния интернет уебсайт на Направление архитектура и градоустройство това условие е спазено. Очевидно обаче тъкмо този път някой е „ пропуснал “ да ги оповести.

Извън тези формалности за хората, които могат да четат и сред редовете излиза наяве, че на процедура към този момент е

даден картбланш тук да бъде издигнат...град

Имотът на дубайската офшорка от зона за производсвена активност към този момент е разположен в по този начин наречената урбанизирана устройствена "смесена многофункционална зона ". А при нея парамерите на застрояване, които към този момент са посочени в заповедта на Здравков, дават отговор на най-високите за столицата - 60% компактност и височина на постройките до...75 метра.

Промяната в проекта за застрояване съгласно документа, който разясняваме на процедура позволява тук да бъдат проектирани и издигнати...осем здания. Първата е 10-етажна с височина 30 м, втората е 22-етажна, с височина 66 м, третата е 24-етажна с височина 72 м, четвъртата - 18-етажна с височина 54 м, следват 15-етажна с височина 45 м, 16-етажна с височина 55 м, 14-етажна с височина 50 м и една със "скромните " 8 етажа и с височина 28 метра.

Тук е моментът да напомним още, че при започване на битността му като шеф на строителството в София, Здравков се кълнеше, че не е податлив да позволява градежа на небостъргачи. Оказва се обаче, че тези му убеждения са претърпели смяна, изключително като се има поради какъв брой сходни заповеди към този момент са издадени (тема, която в. "БАНКЕРЪ " създаде много в детайли преди няколко месеца). Така че неизбежно изниква въпросът за какво някак необичайно тези случаи се повтарят, още повече като се притури и обстоятелството, че притежателите на тези парцели в никакъв случай не са инцидентни хора...

От съпътстващите документи на "СФ-БТ ", издадени от службата по геодезия, картография и кадастър през март предходната година (с които в. "БАНКЕРЪ " разполага), излиза наяве, че с цел да се осъществя този план, теренът е трябвало да се разчисти от 14 съществуващи (доскоро) здания, измежду които и двете най-големи административни здания на някогашната фабрика. И този акт към този момент е реалност.

Разрешението за "събаряне и унищожаване на съществуващи здания “ от август предходната година беше издадено единствено два дни (на 7 август), преди багерите да влязат на територията на фабриката. Възложител на тази акция беше обственикът на парцела "СФ-БТ ", както стана ясно от осведомителните табели на обекта, фотоси на които в. "БАНКЕРЪ " разгласява по това време. Като "строител " беше записано едноличното сдружение с лимитирана отговорност "Д.А.Р.К. 2002 ", благосъстоятелност на Светослав Михайлов, чиято съществена активност съгласно Търговския указател е... консултантско-оценителска, комисионерска и... ресторантьорска. Подизпълнител на обекта беше "Ковес " ЕООД със притежател Георги Пеев. Справка в осведомителната система "Дакси " сподели, че неговата активност е ориентирана главно към... монтаж, поддръжка и сервизно обслужване на отоплителни, вентилационни и климатични хладилни съоръжения. Името на Пеев се появява в интернет точно като на експерт в областта на този тип съоръжения.

Очевидно

за разрушаването не е било значимо

какъв тъкмо тип експерти ще бъдат употребени, само че сигурно за новите градежи надали ще бъдат употребени този вид "експерти ".

Новото предприемаческо амплоа на притежатели на някогашната цигарена фабрика допуска те да приготвят много блестящ план, който сигурно може да бъде продаден за най-малко двойно повече пари в съпоставяне със сумата, която са платили за придобивката си. Нека прибавим, че съгласно брокери единствено земята тук коства най-малко 25 млн.евро, а поради позволените параметри на застрояване цената й може да скочи двойно.

Да не приказваме, че както в. "БАНКЕРЪ " заяви при започване на този година в обявата си под заглавие "Иранец замита покупко-продажбите за Полиграфическия комбинат ", дубайската ошорка към този момент съумя да осъществя един от най-атрактивните парцели, с който се снабди посредством изкупуването на компанията "СФ-БТ ". Само три месеца откакто получи цялостния надзор над сдружението, тя съумя да спазари за 25 млн. евро емблематичната за българската столица постройка - на Полиграфическия комбинат, която е и монумент на културата. Като формален покупател в имотния указател беше записан иранецът с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими посредством едноличната компания с лимитирана отговорност "Алнуаими груп " (с 5 хиляди лева капитал). Тя от своя страна е 100% благосъстоятелност на "Евро Инвестмънт Холдинг " ЕАД, който също е еднолична благосъстоятелност на Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими и има капитал от 100 хиляди лв.. Още по това време разказахме, че явно финансирането за тази договорка е пристигнало от друга негова компания - "Аполо инженеринг ", която се занимава с търговия с оръжие. А нейните обороти бяха повече от впечатляващи.

Всъщност за тази договорка се разбра от сигнал, подаден в прокуратурата от неправителствената организация "Ние, жителите ", които разпознават в нея евентуална корупционна скица към разпределението на осребреното от синдиците на Корпоративна комерсиална банка имущество на финансовата институция. Те оповестиха, че преди година "Аполо инженеринг " изненадващо се появило в листата за систематизиране на първите 534 млн. лева от масата на несъстоятелността на фалираната банка в качеството на гарантиран заемодател с взимане за 3.94 млн. лв.. Така сдружението най-неочаквано изпреварва останалите кредитори с помощта на тайнствен контракт за срочен заем от далечния 1 юли 2009-а. Към него е подписан контракт за залог на вземания на 7 юни 2014 година. Или единствено 13 дни преди Корпоративна комерсиална банка да бъде сложена под специфичен контрол. Доста неочакван е фактът, че този договор не е вписан в Централния указател на особените залози (ЦРОЗ), и против него е имало несъгласие, което е почетено от Фонда за гарантиране на влоговете. Това решение обаче беше обжалвано от "Аполо ".

Какъв е бизнесът на иранеца и какви тъкмо са били връзките му както с фалираната банка, по този начин и с "никъде нефигуриращия " (по думите на Йордан Цонев) в нея народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който също "няма нищо общо " с "Булгартабак ", ще продължим да гадаем.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР