Оспорване на областния управител на Варна пред съда пък спря

...
Оспорване на областния управител на Варна пред съда пък спря
Коментари Харесай

Варненският административен съд обяви за незаконен отказа на Общинския съвет на община Ветрино да започне процедура по промяна на ОУП заради инвестиционното намерение за нов вятърен парк


Оспорване на регионалния шеф на Варна пред съда пък спря действието на мораториума върху развиването на вятърната сила в общината

Отказът на Общинския съвет на община Ветрино да допусне процедура по изменение на общия организационен проект (ОУП) поради капиталовото желание за създаване на новаторски вятърен парк на “Добротич уинд ” АД, бе разгласен за противозаконен с решение на Административен съд – Варна. Според магистратите неналичието на претекстове, свързани с фактическите и правни учредения за издаване на решението, съставлява значително процесуално нарушаване.

“Коментираните нагоре пороци са основни и обуславят незаконност на обжалваното решение на Общински съвет-Ветрино. Като последица от установената незаконност, Решението на Общински съвет – Ветрино, с което не е признат планът за решение за отчасти изменение на общия организационен проект на община Ветрино, следва да се анулира. ”, се споделя още в решението на съда.

От своя страна взимане на решение за допуск до изменение на общия организационен проект на общината би дало опция на голям брой институции с друга подготвеност, в това число самостоятелни неправителствени институции, да вземат отношение по капиталовото желание, всеки в границите на вменената му от закона компетентност. Това значи, че в случай че общинските съветници преразгледат позицията си, те ще дадат “зелена светлина ” в полемиката да се чуят и експертни отзиви от разнообразни области.

Неаргументираният отвод за допускане до смяна на Общ устройствен план е единствено една от стъпките, с които част от общинските съветници попречват реализацията на инвестиция от 1,2 милиарда лв. и обществена стратегия за 15 млн. лв. в интерес на жителите на общините Ветрино и Вълчи дол, област Варна.

Актуализираното капиталово желание на “Добротич уинд ” АД, неразделна част от което е и предложение на енергийни помощи за всички битови консуматори на електрическа енергия, не бе включено в дневния ред на последното съвещание на Общинския съвет на 30 септември 2022г. В документа вложителите обявиха подготвеност да подкрепят заплащането на сметките за ток за период от почти 35 години на близо 14 хиляди поданици в двете общини.

Тази година общинските съветници във Ветрино постановиха и невиждан за България и Европейски Съюз мораториум върху развиването на производството на вятърна сила на територията на общината. През юли обаче той бе неотложно оспорен от страна на Областния шеф на Варна пред Административен съд – Варна, с което все още е спряно действието на това решение до изговаряне на съда.

Областният шеф показва, че решението на Общинския съвет във Ветрино, от една страна, е в прорез с главните цели на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ) за поощряване на производството и потреблението на сила, създадена от възобновими източници (ВЕИ). От друга страна, в оспорването се обръща внимание още, че то е в остро несъгласие с най-малко три от съответните ограничения, заложени в общинската “Дългосрочна стратегия за поощряване потреблението на възобновими енергийни източници и биогорива 2021-2030 г ”. Това са: поощряване на бизнес вложенията за създаване на ВЕИ съоръжения на територията на общината, създаване на локални политики за стимулиране на производството от ВЕИ и осведомителни акции за повишение осведомеността на популацията за изгодите от потреблението на ВЕИ технологии.

В оспорването си регионалният шеф слага под въпрос и правото на Общинския съвет Ветрино да вземе такова решение, като излага мнението, че с него той е “превишил пълномощията си, игнорирайки редица европейски наставления, национални законови регламентации и национални и общински стратегически документи. ”

Предстои варненският административен съд да се произнесе по оспорването, само че в това време то стопира действието на невиждания мораториум.

“За нас в действителност е мъчно е да разберем за какво част от общинските съветници и то с гласове “Въздържал се ” и в прорез с буквата на закона попречват стартирането на новаторска инвестиция, която може да обезпечи дълготрайна непоклатимост, нови работни места, обществена стратегия, енергийни помощи за толкоз доста поданици на двете общини. Ние обаче няма да се откажем да работим интензивно за този план и да оказваме помощ на хората тук, тъй като имаме вяра, че те го заслужават. ”, безапелационни са от “Добротич уинд ” АД. “За страдание, това е доста стеснителен знак освен за нас, само че и за други вложители, които желаят да дойдат в България и в района. Затова ние ще търсим всички законови способи, с цел да не се позволява сходен казус. ”, допълват вложителите.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР