Основополагащото издание на историка д-р Стефан Иванов разбива мита, че

...
Основополагащото издание на историка д-р Стефан Иванов разбива мита, че
Коментари Харесай

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност в социалистическа България

Основополагащото издание на историка доктор Стефан Иванов разрушава мита, че през комунизма е нямало престъпност. 

Пропагандният темперамент на изказванието, че „ през комунизма нямаше тежки закононарушения и се живееше по-спокойно “ разобличава невижданото проучване на българския историк доктор Стефан Иванов „ От обири до убийства. Криминалните закононарушения в България (1944-1989 г.) “ , което е към този момент в книжарниците с логото на издателство „ Сиела “ и като част от поредицата „ Минало несвършено “, взаимно с Института за проучване на близкото минало. 

Въз основа на големи архивни изследвания на секретни партийни документи и доклади, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов основава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните легенди, битуващи в обществото , а точно за съвсем цялостната липса на престъпни прояви от времето на социализма. 

На базата на съответни данни „ От обири до убийства. Криминалните закононарушения в България (1944-1989 г.) “ рисува една доста по-различна картина на действителното положение на нивата, жестокостта и масовостта на закононарушенията, осъществявани в България сред 1944 и 1989 г. Систематизирайки закононарушенията в четири съществени категории: обири на публично и персонално имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства , Стефан Иванов предлага уникален, обширен и справедлив разбор на динамичността и характерностите на престъпните процеси в интервала. 

На наличен език създателят разкрива също действителното положение на органите на Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата и Съда като съществени фактори за реализиране на предварителна защита и следствие на осъществените към този момент престъпления, както и на местата за изтърпяване на санкции. 

Така в близо 500 страници пред читателите се разпростира обезпокоителен разбор на разминаването сред реалност и групова „ памет “ за интервала 1944-1989 година, който потвърждава, че по времето на социализма хората са живели „ по-спокойно “ само тъй като истината е била редовно укривана от тях.

Oфициалното показване на книгата ще се организира от 18:00 ч., 26 март 2024 година в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „ Кракра 11), а участници ще бъдат проф. доктор Момчил Методиев и проф. доктор Веселин Вучков.

Входът е свободен, заповядайте!

Приносно както в теоретичен, по този начин и в публичен проект, „ От обири до убийства. Криминалните закононарушения в България (1944-1989 г.) “ е невиждано по значение издание, в което оживява действителността зад пропагандата на носталгичните мемоари .

Стефан Иванов е роден през 1975 година в София. Доктор по история. Заместник-директор на 149 СУ „ Иван Хаджийски “ в София, където преподава история и цивилизации. Работи интензивно по интернационалните планове в областта на образованието. От 2003 до 2015 година е избиран в три поредни мандата за общински консултант в София, където е член на непрекъснатата комисия по публичен ред и сигурност, от които четири години– неин ръководител. Женен, с щерка и наследник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР