Основното предназначение на съединителя е да свързва двигателя към механичната

...
Основното предназначение на съединителя е да свързва двигателя към механичната
Коментари Харесай

Кога трябва да сменим съединителя?

Основното предопределение на съединителя е да свързва мотора към механичната скоростна кутия и да обезпечи  ефективно и гладко прекачване на силата от мотора към колелата.
Той би трябвало да прекъсва предаването на въртящ миг от мотора към скоростната кутия в моментите на промяна на предавките, като пази трансмисията от претоварване и щета.
Срокът на употреба на съединителя е доста друг. Той се обуславя от градивните му особености и качеството на обособените производители. Като междинна стойност на експлоатационен пробег се показва към 100 000 до 150 000 километра.
Основен фактор, който оказва въздействие на експлоатационния период на съединителя е стилът на шофиране.
Често водачите позволяват някои основни неточности при шофиране като:
- Държането на педала на съединителя непрекъснато натиснат при  прекъсване – да вземем за пример на светофар. Това не би трябвало да се прави,  защото освобождаващият  лагер работи непрекъснато и се износва доста по-бързо.
- Рязкото пускане на автомобила, както и прекомерно плавното превключване при високи обороти на мотора.
- Ненапълно  отпускане на педала на съединителя или по- известно като каране на „ полусъединител “ води до  буксуване и бързо изхабяване на възела.
Основните признаци за промяна на са:
- Ако при повишаване на оборотите на мотора, скоростта на придвижване не се покачва, то допустимо е повода да е в превъртане на фрикционния диск на съединителя.
- Късното сработване на съединителя в края на отпущането на педала също приказва за проблеми с дисковете на съединителя.
- Буксуване или превъртане на дисковете на съединителя води до прегряване на същите и изгаряне на фрикционния материал, в резултат на което в салона се усеща характерен аромат.
- Увеличаване на разхода на гориво, съпроводено със загуба на мощ и поява на странични шумове.
- Наличието на придърпвания при гладко тръгване на автомобила, както и трептения при натискане на педала също приказват за развален съединител.
- Педалът на съединителя не се връща в изходно състояние при разпределяне – повода може да е в нередовност в цилиндрите, задвижването на съединителя или скъсано жило.
- Бръмчене или дрънчене може да се чува при изхабен освобождаващ лагер на съединителя. Шумът би трябвало да изчезне при разпределяне на педала на съединителя.
- Когато автомобилът не помръдва след освобождение на педала на съединителя при включена предавка.
- Много свободен или стегнат ход на педала на съединителя.
При определяне  на някой от изброените признаци е добре бързо да извършите диагностика в автосервиз и при нужда ремонт. Всяко отсрочване и употреба в неизправно положение на възела води до по-сериозни повреди.
Например при придвижване с изхабен фрикционен (феродов) диск стартира разваляне на притискателния диск, а от време на време и на маховика. И по този начин вместо в точния момент да се смени единствено фрикционния диск се прави замяна на  повече и по-скъпи детайли.
За какво би трябвало да се внимава при промяна на съединител?
Ако се постанова диагностика и ремонт на съединител, доверете се на одобрен автосервиз с положително съоръжение и дипломиран личен състав, където ще извършат ремонта качествено и ще ви дадат гаранция. Сигурен избор са формалните автосервизи, които оферират истински, audi, bmw, mercedes, opel и на всички останали автомобилни производители.
Необходимите авточасти за ремонта при актуалните коли се търсят по VIN код, който всъщност е номера на рамата на автомобила. Това подсигурява цялостно съвпадане на детайлите.
Най-добре е съединителят да се сменя комплект.  Въпреки, че притискателният диск се износва по-бавно, той също се амортизира и в определен  миг ще се наложи и неговата промяна. За да се избегне ремонт съединител два пъти за малко време е по-добре подмяната да е комплект. Така ще си спестите сумата от един ремонт. Освен това по този начин се употребяват елементи на един производител, които изцяло си пасват и се сработват добре.
Ако се прави смяна  единствено на фрикционния диск, то доста значимо е той да е съгласуван с типа и производителя на притискателния диск, с цел да се получи положително сработване сред двата.
При ремонт съединител купувайте  авточасти с потвърден генезис и качество от тествани търговци, които разполагат с нужните каталози и ще ви предложат разнообразни разновидности и цени, а също и гаранция за закупените материали.
Съединителят е главен възел в трансмисията. Всяка една нередовност в него въздейства директно на придвижването на автомобила. Затова и той би трябвало да е постоянно изправен, а вярната му употреба ще удължи неговия запас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР