Основното политическо събитие през февруари ще бъдат преговорите в Пекин

...
Основното политическо събитие през февруари ще бъдат преговорите в Пекин
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Новата студена война тласка Русия и Китай към военен съюз

Основното политическо събитие през февруари ще бъдат договарянията в Пекин по-късно тази седмица сред съветския президент Владимир Путин и китайския му сътрудник Си Цзинпин. Основната тематика на първата персонална среща от две години насам ще бъде избухливата конюнктура по границите на двете страни. По западните граници на Русия режимът в Киев продължава да бъде напомпван с оръжие, като го тласкат към самоубийствени дейности. Има демонстративно прекачване на части на страните от НАТО в Украйна и в балтийските страни.

На източната граница на Китай тайванският сепаратистки режим също се напомпва с оръжие. В допълнение към към този момент доставените през последните месеци оръжейни системи на стойност десетки милиарди долари, 66 от най-новите изтребители Ф-16 Блок-70 ще бъдат доставени в незабавен режим. Две спомагателни групи самолетоносачи се приближиха до крайбрежията на Китай, което се случва единствено в навечерието на извънредно съществени събития. Последният път беше в разгара на изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея.

В дните на Олимпиадата в Пекин от страна на Запада не се изключват доста по-сериозни вражески дейности от „ дипломатическия протест “. „ Китайските въоръжени сили са изцяло готови за външни провокации и непредвидени обстановки по време на идните Зимни олимпийски игри в Пекин “, сподели прессекретарят на китайското министерство на защитата У Цян.

Поразително е сходството на обстановката на Западния и Източния фронт на Втората Студена война с буквата и духа на Договора сред Русия и Китай от 2001 година за добросъседство, мир и съдействие. 20-годишният му период изтече тъкмо през февруари, само че беше продължен с още пет години с решение на двамата държавни глави.

Член 9 от контракта е от първостепенно значение. В него се споделя: „ В случай на обстановка, която съгласно една от договарящите се страни може да сътвори опасност за мира, да наруши мира или да засегне ползите на неговата сигурност, както и при положение на опасност при експанзия против една от договарящите се страни, договарящите се страни неотложно влизат в контакт между тях и организират съвещания за унищожаване на зародилата заплаха”.

Ситуацията на опасност за сигурността на Русия и Китай е явна. Путин и Си Цзинпин, в сходство със съглашението, просто са длъжни да проведат съвещания, „ с цел да отстранен зародилата опасност “. Никой не може да планува резултата от тези съвещания. Много ще зависи от развиването на ситуацията в дните преди срещата в Пекин. Но може да се планува, че ще става дума за синхронизиране на реакция на Запада под една или друга форма.

Не единствено стратегическите, само че и тактическите разновидности за предложенията на Москва ще бъдат сложени в досието, с която Владимир Путин ще седне на масата за договаряния със Си Цзинпин. За създаването на сходни проекти може да се съди по думите на най-невъздържания от висшите съветски дипломати, заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

В изявление за списание “Международная Жизнь” той означи: „ Ние не подценяваме, нито Москва, нито Пекин, рисковете, които западната група, която зае такава позиция през последните години, основава за нас. Работим умерено, със самочувствие. Ето, може би, една рекомендация към сътрудниците на Запад: Не подценявайте решимостта на Москва и Пекин да защитят своите национални ползи, в това число в региона на сигурността. А по какъв начин ще го създадем: в съдействие един с различен, настрана един от различен, в съгласуваност между тях – това е въпрос, който не визира западната група. Ето там ни споделят, че въпросът за разширението визира единствено НАТО и тези, които желаят да се причислят към него. И ние споделяме на членовете на НАТО и на тези, които желаят да се причислят там: не е тяхна работа какво ще се случи по-нататък сред Москва и Пекин”.

Малко евентуално е „ Папката на Путин “ да съдържа план на нов контракт за боен съюз по образеца на съветско-китайския контракт за другарство, съюз и взаимопомощ от 1950 година Нека ви припомня, че той е подписан в наличието на Сталин и Мао Цзедун единствено няколко седмици преди началото на Корейската война от 1950-1953 година Договорът подсигурява взаимоотношението на китайските сухопътни сили и руските Военновъздушни сили при противопоставяне на армиите на Съединени американски щати и техните съдружници и осуетява проектите за прекачване на войната от корейска земя на китайска, в това число с потреблението на нуклеарни оръжия.

Но досието може да съдържа план на ново съглашение за взаимно попречване на офанзива с потреблението освен на нуклеарни ракети, само че и на кибернетични, галактически и климатични оръжия.

Превантивни дейности могат да бъдат препоръчани под формата на незабавни едновременни или взаимни учения на стратегическите сили както в европейския, по този начин и в азиатския театри, в океаните, както и в киберпространството и космоса.

Могат да се създадат договорености за синхронни отговори без издаване на обществени документи.

Впечатляващи фойерверки могат да бъдат създадени във връзка завършването на Олимпийските игри под формата на синхронно изстрелване на стратегически ракети по условни цели.

Изглежда, че е време за синхронизирани дейности.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР