Основният свидетел по делото Суджукгейт Антон Проданов, който беше сочен

...
Основният свидетел по делото Суджукгейт Антон Проданов, който беше сочен
Коментари Харесай

Суджукгейт пред провал в съда заради показанията на основния свидетел

Основният очевидец по делото " Суджукгейт " Антон Проданов, който беше апетитен за жертва по случая, трансформира радикално показанията си пред съда и де факто оневини някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, който е обвинен по случая.
От протичащото се по делото излиза, че суджуците, които Мартинов получил, били един тип имагинерни, тъй като били създадени от компания без цехове, служащи и изобщо активност по обработка на месо, написа в. " 24 часа ".
Припомняме, че Проданов до момента твърдеше, че е бил изнудван от Мартинов да му прави тонове суджуци, откакто някогашният депутат го заплашвал и казвал, че саламите са за премиера Бойко Борисов. Проданов твърдеше, че в интервала 2012 - 2013 година е създал 4 тона суджуци и други салами под напън от Живко Мартинов, който отхвърля. В предишното двамата са имали бизнес връзки - Проданов е бил наемател в пространства на някогашния народен представител.
Проданов също има престъпно минало - юни предходната година беше задържан с обвиняване за водач на незаконна група за данъчни измами. Вече няколко пъти той трансформира показанията си по " Суджукгейт ".
По негови изказвания прокуратурата упреква Мартинов, че го е изнудвал да създава суджуци от 1 януари 2012 година до 31 януари 2013 година Правил го с компанията си “Троя 2 ” ООД. Това обаче се опровергава от няколко публични документа, приложени по делото. Един от тях е информация на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). В него е посочено, че в този интервал “Троя 2 ” ООД няма регистрация на завод, търговски обекти и профилирани коли за превоз на храни.
Фирмата на Проданов е имала регистрация в контролната институция за по няколко месеца, само че доста по-рано - от 4 май до 8 август 2011 година, когато е работила в нает завод, прочут в Добрич като " Витабалт ". Другата регистрация на завод за месо е от 3 август до 4 ноември 2011 година, където " Троя 2 " е била чартърен в помещение на " Кателина ". Собствениците и на двата са поискали от Проданов да ги напусне с предупреждения.
Друг очевидец - доближеният на Антон Проданов Стоян Ташев, споделя в показанията си, че към началото на 2012-а е бил началник-пласмент на месокомбината на Антон Проданов. Твърди, че Живко Мартинов отишъл там и изискал от шефа му суджуци. Произвели саламите и на идващия ден му ги доставил. Това се случило два пъти през 2012 година и един път през 2013-а. Справка от Национален осигурителен институт обаче опровергава изказванията му - Стоян Ташев в никакъв случай не е работил в “Троя 2 ” ООД.
Технологът Жулиета Демирева, посочена от Проданов като индивида, управлявал процеса по производството на суджука, декларира в показанията си пред съда, че е напуснала работа при предприемача от първия ден на 2012 година и в никакъв случай не е изпълнявала частна поръчка за съответен човек. Другият технолог - Елка Захариева, пък напуснала на 21 април 2011 година Работници, трудили се за малко в месокомбината на Проданов, са безапелационни, че не е допустимо да се създаде 1 звук суджук за 1 ден, тъй като единствено потенциалът на пълначната машина бил най-много 200 кг.
По делото има доста показания, които се разминават, само че най-големият абсурд е за времето, когато са създадени 4-те тона суджуци, за които е упрекнат Живко Мартинов. След приемане на справките от институциите и други документи, които демонстрират, че “Троя 2 ” ООД не е имала цехове и машини да направи деликатесите, Антон Проданов внезапно сменя показанията си. Това се случва на последното съвещание по делото на 21 февруари т.г.
" Суджуците не са давани 2012-2013 година, а 2010-2011 ", декларира изненадващо Проданов. Това обаче слага прокуратурата в внимателно състояние, тъй като обвинителният акт е за първия интервал. От 2017 година Проданов и трима от доближените му показват изрично пред прокуратурата и съда, че суджуците са създавани и носени на Мартинов от 2012 до 2013 година Оказва се, че ДАНС са знаели по-добре по кое време се е случвало това.
Ето какво декларира Антон Проданов пред съда на 21 февруари: " Казаха ми, че това е било 2012 - 2013 година, като им споделих, че не съм сигурен. В идващия миг те ми споделят: " Ние имаме задоволително доказателства, че е 2012 година и 2013 година, имаме и снимков материал, че сте носили суджуци както ти, по този начин и Стоян Ташев ". Пред съда Проданов непосредствено декларира, че чиновници на ДАНС го заплашили, че в случай че не даде показания, ще го вкарат в една проведена незаконна група с Живко Мартинов за това, че му носил суджуци.
Проданов обаче продължава да твърди, че е носил суджуци и е изнудван от Живко Мартинов. " Единствено, в случай че може да се промени обвиняването за годините, които сме ги объркали ", споделя очевидецът. Не излиза наяве за какво е проговорил за 4-те тона суджуци 4 година по-късно, нито по какъв начин става объркването за производството им с година и половина разлика във времето.
След като се отхвърля от показанията си и стартира да твърди за различен интервал на изнудването и производството, прокурорът е изискал преразпит и на другите трима очевидци, които изрично са показали, че събитията са се случвали 2012 - 2013 година. Това са съдружникът на Проданов Ивайло Радев и служащите му Стоян Ташев и Емил Великов. Съдът обаче отхвърля. Така в материалите по делото остават техните изказвания, че са произвеждали и носили суджуци във време, когато Проданов е нямал цехове за месопроизводство - нещо, което твърди и той до последното съвещание, когато се отмята.
Свидетелят и частен обвинител Антон Проданов и някогашният народен представител Живко Мартинов са се познавали от Добрич и освен това - имали са бизнес взаимоотношения, демонстрират материали по делото и по-точно показания на Мартинов. В тях той твърди, че Проданов има неплатени отговорности, в това число и към негови сдружения - 28 000 лева Проданов дължал за наеми, ток и вода, до момента в който е употребил супермаркет в парцел на компания, в която Мартинов има 50% дял. В предишното Антон Проданов посредством " Агроинвестмънт " ЕООД е бил наемател и на дискотека в парцел на " Вояджър " ООД, където съучастник е Живко Мартинов. Дългът е за 100 хиляди лева и някогашният народен представител имал изпълнителен лист. Затова и споделя, че Проданов измислил историята със суджуците.
И още
На 25 юли, 2019 година, когато делото " Суджукгейт " към този момент е в съда, зам.-главният прокурор тогава Иван Гешев пътува за Добрич за следващата акция против проведена незаконна група. Оказа се, че задържаният като водач на тайфа данъчни измамници е Антон Проданов. Той и още трима негови близки са арестувани под стража, а първичната вреда за бюджета от укрити налози е за над 300 хиляди лева Няколко месеца по-късно го освободиха против 100 хиляди лева гаранция, а следствието продължава.
Обвинението за данъчни измами не е ново за Проданов. Той към този момент е осъждан условно за това закононарушение през 2014 година. Срещу него има и други следствия за укриване на налози, поради което още през 2013 година е сезирана КПКОНПИ. Институцията води дело против Проданов за лишаване на имущество за 325 000 лева Срещу него и компаниите му има десетки цивилен и търговски каузи за неплатени сметки и други задължения.
" Суджукгейт " не е единственото следствие, по което Антон Проданов е бил очевидец на прокуратурата. През 2011 година той дава показания и против негов другар служител на реда - Руслан Люцканов. Проданов и служителят на реда Люцканов били другари и униформеният употребил масивите на Министерство на вътрешните работи, с цел да дава информация на предприемача. Веднъж го помолил за данни на мъж, с който трябвало да подписа контракт за цесия. Предварително се уговорил с проверяващите, че ще му даде 50 лева за услугата. Банкнотата била белязана. На маса в заведение Люцканов му дал записка с данни за мъжа, а Проданов сложил белязаната банкнота под кутията си с цигари. След това станал да заплаща сметката и оставил служителя на реда на масата. Полицаят видял, че Проданов си не запомнил парите на масата, и ги взел, с цел да му ги върне, без да допуска, че го дебнат от " Вътрешна сигурност ". Арестуват го с парите. По-късно го съдят, само че го оправдават по всички обвинявания. След това Люцканов е осъдил прокуратурата.
Още: " Тръгна делото по абсурда " Суджукгейт ", не е ясно къде са суджукът и пастърмата "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР