Основният опозиционен лидер на Бангладеш беше задържан за разпит в

...
Основният опозиционен лидер на Бангладеш беше задържан за разпит в
Коментари Харесай

Лидер на опозицията в Бангладеш задържан след протести срещу премиера

Основният опозиционен водач на Бангладеш беше арестуван за разпит в неделя сутринта, до момента в който втори ден не престават конфликтите сред полицията и протестиращите против премиера преди идните избори. Комисарят на столичната полиция на Дака Хабибур Рахман сподели, че водачът на Бангладешката националистическа партия (БНП) Мирза Фахрул Ислам Аламгир е бил " арестуван за разпит ". Рахман сподели пред Агенция Франс Прес, че Аламгир ще бъде разпитан за съботното принуждение, при което бяха убити служител на реда и протестиращ и минимум 26 полицейски коли за спешна помощ бяха подпалени или развалени.


75-годишният Аламгир, общоприет секретар на БНП, управлява партията, откогато нейната председателка и двукратна някогашна премиерка Халеда Зия бе задържана и хвърлена в пандиза, а синът й отиде в заточение във Англия. Възраждащата се съпротива провежда митинги, с цел да упорства за настояванията си от месеци, макар че болната Зия на процедура е под домакински арест след присъда по обвинявания в корупция.

Протестите в събота на БНП и най-голямата ислямистка партия „ Джамаат-е-Ислами “ бяха най-големите до момента тази година и означиха нова фаза в тяхната акция с общи избори, планувани преди края на януари.

Гумени патрони, сълзотворен газ

Над 100 000 поддръжници на двете огромни опозиционни партии се събраха в събота, с цел да изискат министър председателят Шейх Хасина да се отдръпна, с цел да разреши свободно и почтено гласоподаване при неутрално държавно управление. Протестите прераснаха в няколкочасови жестоки конфликти в центъра на Дака, а двете партии приканиха за национална стачка в неделя в символ на митинг против насилието. Полицията също по този начин упрекна протестиращите в подпалването на рейс в ранните часове на неделя сутринта след пожар, при който един човек беше погубен, а различен тежко опърлен. Сигурността в неделя беше затегната в столицата, като хиляди чиновници от силите за сигурност патрулираха по улиците.

Полиция и опозиционни деятели се сблъскаха в индустриалния град Нараянгандж, заяви полицията. Полицаи стреляха с гумени патрони и сълзотворен газ против протестиращите, откакто възпламениха гуми на пътя и се пробваха да разбият транспортни средства, сподели регионалният полицейски шеф Голан Мостофа Ръсел пред Агенция Франс Прес. Един служител на реда е ранен, сподели полицията, до момента в който локалните медии оповестяват, че двама протестиращи от БНП също са ранени.

В събота Съединени американски щати осъдиха конфликтите и приканиха за " успокоение и въздържаност от всички страни ", като предизвестиха, че ще обмислят визови ограничавания за виновните.

Хасина, която е щерка на лидера-основател на страната, е на власт от 15 години и управлява бързия стопански напредък. Бангладеш изпреварва прилежаща Индия по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, само че инфлацията се увеличи и нейното държавно управление е упреквано в корупция и нарушение на човешките права. Западните държавни управления показаха угриженост по отношение на политическия климат в Бангладеш, където ръководещата Лига Авами на Хасина господства в законодателната власт и я ръководи на практика диктаторски. Нейните сили за сигурност са упрекнати в задържането на десетки хиляди опозиционни деятели, убийството на стотици в извънсъдебни конфликти и изгубването на стотици водачи и поддръжници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР