Основните тенденции в дигиталната трансформация на градовете в епохата на

...
Основните тенденции в дигиталната трансформация на градовете в епохата на
Коментари Харесай

Черпим опит от Русия за дигитализацията на Пловдив

Основните трендове в цифровата промяна на градовете в епохата на технологиите разискаха на работна среща кметът на Пловдив Здравко Димитров и генералният шеф на " Цифрови платформи и решения за интелигентен град “ към " Русатом – инфраструктурни решения “ Алексей Голубев. Той показа опита на 30 съветски града, в които към този момент е внедрена платформата Smart City. Самият Голубев взе участие директно в създаването на първата такава система, внедрена в Саров, до момента в който той е кмет на града.

Платформата е въведена преди три години и има повече от 40 модула, които са в услуга както на жителите, по този начин и на администрацията. Чрез услугите за противоположна връзка, хората вземат участие интензивно в развиването на града и форсират решаването на градските проблеми, изясни Алексей Голубев.



Платформата предлага редица онлайн услуги на жителите - да си запишат час за доктор, да заплащат учебните такси, да си резервират часове за спорт и развлечения, да наблюдават придвижването на градския превоз. Чрез системата те могат онлайн да си заплащат налозите и получават документи и други административни услуги от общината. Също по този начин могат да подават сигнали и да наблюдават по какъв начин общинските служби ги вземат решение.

В платформата е създаден затворен панел за мониторинг и надзор, до който има достъп ръководството на града. Чрез него кметът получава данни в действително време за ситуацията във всяка една точка на обитаемото място като може да наблюдава дали е претрупан трафикът, къде има поправки и затворени сектори, съблюдават ли градските рейсове разписанията си, дали са почистени всички съдове и къде работят комуналните компании. Чрез платформата може да наблюдава работата на всяко едно звено в администрацията, както и да получи информация за натовареността на лечебните заведения и за полицейската конюнктура.

На срещата в Община Пловдив участваха също комерсиалният представител на Руската федерация в България Константин Артюшин и общински специалисти по осведомителни технологии и интегрирани градски решения.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР