Основните проблеми в бедствието са блокираните проходи Пампорово и Превала

...
Основните проблеми в бедствието са блокираните проходи Пампорово и Превала
Коментари Харесай

Хиляди без ток в Смолянско заради тежкия сняг

Основните проблеми в бедствието са блокираните проходи Пампорово и Превала от сняг, паднали дървета и закъсали коли и повредите с електрозахранването, каквито има във всички общини в Смолянска област поради тежкия сняг, заяви на брифинг регионалният шеф Недялко Славов. За Смолянска област от 2 часа през нощта бе оповестено бедствено състояние поради блокираните проходи Пампорово и Превала и множеството обитаеми места без ток, както и тръгналите свлачища и срутища от тежкия сняг и изобилните порои.
Заради бедствието в Смолянско дойдоха шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов и шефът ат АПИ Дончо Атанасов.
С напъните на цялата мобилизирана техника от региона и от прилежащи области се отпушва през днешния ден прохода Пампорово. Там трафика е блокиран и от изоставени от туристи коли по пътя и паднали дървета на платното, както и доста паднал нов сняг. Проходът Превала е затворен напълно за придвижване. " По добре един добре измит проход, в сравнение с два на половина почистени ", разяснява регионалният шеф Недялко Славов.
От 16 и 30 часа следобед в петък и през цялата нощ против събота до 5 часа сутринта прохода през курорта Пампорово е блокиран от колони от стотици коли. " Колоните се разчистиха сутринта, само че имаше доста зарязани на пътя коли. Най-голям проблем сътвориха 4 товарни автомобила натоварени с газ блокирани при бензиностанцията сред Проглед и Пампорово. Аз особено бих упорствал за съществени наказания на колите, които превозваха газ и сътвориха най-сериозно напрежение. В комбиниране с падналите дървета по пътната настилка това наруши ритъма на разчистване и оттова пътищата бяха изпуснати. Налагаше се да оказваме помощ на хора, чиито гориво в колите е свършило, имаше случаи и на дами с деца при бензиностанцията в коли, всички навреме са изведени от екипи на Пожарната. Налагаше се да се вадят коли, които са затънали в преспите, издирваха се водачите им. Много от тях бяха задгранични жители, тъй че това в допълнение сътвори заструднения за почистване на главния път ", сподели Славов.
Част от курорта осъмна и без ток поради повреда, както и без вода, поради липса на ток на помпената станция в село Мугла, от която се зарежда курорта.
" Съществен проблем е електроснабдяването. Мокрият сняг и непрестанно падащите дървета късат електропроводи и основават проблеми на екипите на ЕВН ", съобщи основен комисар Николай Николов. Той заяви, че се отстранява огромната повреда при язовир " Широка поляна ", която остави без ток от петък задачите общини Доспат и Борино. Ток няма и в няколко села от общините Девин и Смолян и обитаеми места в съвсем всички останали общини в региона, съобщи Славов.
През цялата нощ са отстранявани в общините сривания и свлачища на улици и пътища. Две села остават откъснати след срутище на пътя в община Смолян - Селище и Еленска.
" Нашите старания предпочитано са ориентирани към отваряне на прохода Пампорово, защото за момента единственият достъп от север към регионалния град и района е през прохода Рожен. Едва откакто трайно стабилизираме прохода Пампорово, ще се насочим към прохода Превала. Това че сме оповестили бедствено състояние, ни разрешава да наемем спомагателна техника както от локални компании, по този начин и от вътрешността на страната, само че несъмнено техниката, налична от пътноподдържащата компания не беше задоволителна, с цел да се оправи със обстановката от вчерашния ден. И от АПИ и сега изпращат още техника, 50 машини за разчистване на републиканските пътища в региона. Ангажирани са и локални компании, които се включиха с 20 машини, както и целия запас на 101 Алпийски полк - по предписание на министъра на защитата е включен в разчистването на прохода Пампорово ", сподели още Славов.
" Най-важния приоритет е Мугла, тъй като там целият курорт Пампорово с доста туристи ще остане без вода. Още от през вчерашния ден сме създали екипи, отстраняват паднали дървета, паднали стълбове. ЕВН имат нашето подпомагане, само че главната работа би трябвало да си я свършат те ", сподели и кметът на Смолян Николай Мелемов.
Славов добави, че са имали контакт с министъра на енергетиката госпожа Петкова, която е дала разпоредби и към ЕВН, и към ЕСО. " В момента ЕВН транспортират елементи, с които да захранят обитаемоте места от общините Доспат и Борино. Осигурихме тяхното прекосяване с високопроходима техника през проходите. Очаквам през днешния ден следобяд, в случай че не бъде възобновено зареждането, да бъдат обезпечени тези елементи и те да бъдат вкарани в приложимост ", уточни Славов.
Старши комисар Николай Димов от ОД на Министерство на вътрешните работи - Смолян съобщи, че целият състав на дирекцията от четвъртък е по проходите. " Много акции са направени по извеждане на коли и хора в Пампорово. Гръцки туристи бяха закъсали в региона на Малина. Но всички коли в последна сметка коли бяха отстранени, сутринта нямаше нито една кола по трасето ", съобщи Димов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР