Основните проблеми на бизнеса в България в някоко думи са

...
Основните проблеми на бизнеса в България в някоко думи са
Коментари Харесай

Бизнесът в България: липса на кадри и недоволство от борбата с корупцията

Основните проблеми на бизнеса в България в някоко думи са следните - липса на квалифицирани фрагменти и неодобрение от битката с корупцията и престъпността . Това демонстрира изследване, извършено от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Анкетата се организира от 2005 година измежду чреновете на камарата и е за бизнес средата у нас. Информацията от допитването дава изясненост по въпроси, свързани с провокациите и проблемите, пред които са изправени у нас и откроява преимуществата на България като място за вложения и правене на бизнес.

През 2023 година 84 представители на компании членове на ГБИТК се включиха в допитването, което се организира в интервала от 13 февруари до 17 март 2023 година по едно и също време в 16 страни от Централна и Източна Европа. 78% от участвалите компании са дребни и междинни предприятия с по-малко от 250 чиновници, а 22% са огромните компании.

Членовете на ГБИТК в огромната си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически връзки с Германия, а също и немски вложители в България.
 Снимка 571289
Източник:

На въпроса " Как оценявате актуалната икономическа конюнктура в България? " 17% от интервюираните дават отговор, че e добра, а 68% я дефинират като приемлива.

Относно упованията на фирмите за развиването на българската стопанска система през актуалната година по отношение на миналата, 25% от запитаните са на мнение, че ще се подобр и, а 52% споделят, че не чакат смяна.
 Бизнес за милиарди: Мащабна инвестиция за произвеждане на акумулатори се приготвя край Пловдив
Бизнес за милиарди: Мащабна инвестиция за произвеждане на акумулатори се приготвя край Пловдив

" Тракия икономическа зона " към този момент е спечелила доверието на огромни вложители

37% от участниците в анкетата дефинират настоящата обстановка в своя отрасъл, съпоставена с тази през миналата година като добра, а 45% от тях считат, че тя ще остане непроменена.

Оптимистична е настройката на близо половината от интервюираните по отношение на актуалното икономическо развиване на своята компания. 46% от тях го правят оценка като положително.

Традиционно се задава въпроса " Как ще се развият капиталовите Ви разноски през тази година спрямо миналата? "

48% от интервюираните компании дават отговор, че те ще се повиша т, по отношение на 53% през миналата година, а 42% споделят, че те ще се запазят в същия размер.

92% от всички запитани показват, че биха избрали още веднъж да България като място за своите вложения (през 2022 година 100% от интервюираните дадоха отговор, че биха избрали още веднъж България), а 44% от тях дефинират България като атрактивно място за вложения.

По отношение цената на работната ръка 42% от фирмите са удовлетворени или доста удовлетворени, само че едвам 14% са удовлетворени от качеството на академичното обучение и единствено 15% са доволните от качеството на професионалното обучение.

Наша обща цел е да развиваме България като съвременно и перспективно място за работа, живот и бизнес. За задачата е належащо да бъде нараснала привлекателността на дуалното обучение, да се реформира висшето обучение, да се модернизира трудовото законодателство и да се усъвършенстват административните процеси в България.

От позиция на развиването на българската стопанска система едни от най-неотложните ограничения са свързани на първо място с обезпечаването на квалифицирани експерти за бизнеса.

В тази област са нужни бързи решения и от страна на страната, и от страна на фирмите, с цел да може България да се нарежда и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще.

Във връзка с неналичието на фрагменти в България Управителният съвет на ГБИТК реши Камарата да приготви и реализира разнообразни начинания през 2023-2024 година, които да са отдадени на фокусната тематиката: " Специалисти и гении за богатство и напредък ".

На въпрос по отношение на въздействието на дефицита на квалифицирани фрагменти върху бизнеса 63% от интервюираните показват увеличението на разноските за труд , а 45% дават отговор, че ще намалее производството и предлагането на услуги.
 Нова рецесия в туризма: 90% от хотелиерите чакат сериозна липса на фрагменти
Нова рецесия в туризма: 90% от хотелиерите чакат сериозна липса на фрагменти

Все отново обаче бизнес климатът в туризма и е по-благоприятен в съпоставяне със средата на предходната година

Тазгодишната анкета дава изясненост и за ограниченията, които фирмите считат да подхващат, с цел да смекчат последствията от дефицита на квалифицирани фрагменти.

74% от компаниите имат намерение да разширят обсега на вътрешнофирмените си образования, 59% залагат на повишение на дигитализацията, 55% ще усилят заплащането с над междинното на пазара и 49% обмислят да засилят сътрдуничеството си с просветителни институции.

Недостигът на квалифицирана работна ръка е посочен от фирмите и като един от най-големите опасности през идващите 12 месеца - 66%, следван от разноски за труд - 61%, цени на електрическа енергия - 45% и рамкови условия на икономическата политика - 42%.

Резултатите от оценката на факторите " правна сигурност " и " бистрота на публичните поръчки " насочват към нужда от промени и промени в тези сфери като по-скоро недоволни и доста недоволни са 53% и надлежно 75% от интервюираните участници.

Само 10% от интервюираните са удовлетворени от цената на електрическата енергия в България. 32% са приблизително удовлетворени.

Безспорна е удовлетвореността на фирмите от участието на България в Европейския съюз - 86% . Увеличава се позитивната настройка към въвеждането на единната европейска валута.

Процентът на от запитаните, които желаят въвеждането на еврото е 81% по отношение на 55% през 2022 година В анкетата тази година беше включен и въпросът " Искате ли в България да се причисли към Шенген? " като 94% от интервюираните дават отговор утвърдително на този въпрос.

За следващ път най-голямо е недоволството на фирмите в битката с корупцията и престъпността. Цели 84% от интервюираните декларират, че са доста недоволни или недоволни и в тази област е належащо да се положат доста повече старания.

Доверието в обществената администрация остава непроменено по отношение на 2022 година, където удовлетворени са едвам 11%. С оглед развиването на политическата обстановка в България през последните месеци не е неочакван резултата от 51% на доста недоволни във връзка с политическата и обществена непоклатимост.

Спрямо фактора " предвидимост на икономическата политика " равнището на задоволеност е надлежно 7% удовлетворен и 28% приблизително удовлетворен.

По отношение на критерия за " данъчна тежест " доволните са 70%.

На въпроса " Какви са краткосрочните стопански последствия от съветската инвазия в Украйна? " - 85% от интервюираните показват по-високи разноски за сила, първични материали и предварителни работи, а 51% разстройства във веригата за доставки и логистиката.

22% от интервюираните смятат за доста евентуално компанията им да размени или добави съществуващи снабдители, а 38% считат това за допустимо.

Нови снабдители ще се търсят основно в Централна и Източна Европа, показват 66% от интервюираните. 39% от участниците в анкетата считат, че нормализирането на интернационалните вериги за доставки следва през 2024 година

Германия е търговски сътрудник №1 на България и най-важният задграничен пазар за български артикули и услуги. По данни на Федералното министерство на стопанската система и запазване на климата на Германия комерсиалният стокообмен сред България и Германия за 2022 година възлиза на 12,08 милиарда евро, т.е. през 2022 година има покачване с 23,2% по отношение на 2021 година

Износът от България за Германия през 2022 година e 6,68 милиарда евро. В противоположната посока вносът от Германия към България е 5,34 милиарда евро. С други думи България отбелязва остатък от към 1,2 милиарда евро в двустранната търговия с Германия.

Актуалните данни по отношение на търговията и вложения удостоверяват позитивните настройки на вложителите и бизнесмените по отношение на България като бизнес дестинация.

Анализирайки съответните фактори на бизнес средата се постанова изводът, че бизнесът чака решителни дейности по повод цената на електрическата енергия, превъзмогването дефицита на квалифицирани фрагменти, повишение качеството на образованието, увеличение предвидимостта на икономическа политика и справяне с корупцията.
 Германия към този момент не е най-предпочитаната от българските компании страна за бизнес партньорства
Германия към този момент не е най-предпочитаната от българските компании страна за бизнес партньорства

Ръководителите на компаниите избират директните бизнес контакти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР