Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни

...
Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни
Коментари Харесай

Кои страни купуваха през лятото най-много украинско зърно

Основните купувачи на украинско зърно през лятото, т.е. месеците юни и юли 2022 година, са страните с развити стопански системи, като на тях се падат 81% от всички доставки за интервала. Това сочат изчисленията на РИА Новости, по данни от платформата Comtrade на Организация на обединените нации.

Отбелязва се, че размерът на доставките в парично изражение за посочения интервал на годишна база е намалял с 43% - на интернационалните пазари от Украйна са изнесени зърнени култури на стойност 771 милиона $, при продукция за 1,3 милиарда $ година по-рано.

В същото време, Западните страни усилиха покупките си, закупувайки зърно от Украйна за 625 милиона $ през юни и юли, при 380 милиона $ година по-рано.

Сред главните купувачи на украинско зърно са: Румъния, Полша, Турция, Унгария и Египет. В Топ 10 по покупки предишното лято влизат още: Словакия, Ливан, Нидерландия, Германия и Испания.

Вчера, на 16 октомври, в Москва започнаха договаряния сред съветската страна и представителите на Организация на обединените нации по така наречен зърнена договорка. По думите на формалния представител на генералния секретар на Организация на обединените нации, Стефан Дюжарик, задачата на визитата му е да се разшири и продължи зърнената договорка и да се насърчи износът на съветско зърно и торове.

Координаторът в Организация на обединените нации на договорката, която планува експорт на украинско зърно от Черноморските пристанища, Амир Махмуд Абдула съобщи, че действието й може да бъде разширено. Той също по този начин акцентира, че няма причина да се счита, че договорът може да не бъде удължен.
 Русия заплаши да приключи договорката за експорт на зърно
Русия заплаши да приключи договорката за експорт на зърно

Ако Организация на обединените нации не одобри настояванията ѝ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР