Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения
Коментари Харесай

Европейските борси записаха понижения на фона на данните за британската икономика*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха намаления в ранната търговия в петък макар положителните финансови доклади на ASML и ING, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0,17 пункта, или 0,04%, до 411,18 пункта. Той обаче е на път да записва втора поредна седмица на растеж, като от началото на месеца е напреднал с близо 4%.

Немският индикатор DAX регистрира спад от 72,92 пункта, или 0,52%, до 13 967,99 пункта, до момента в който френският измерител CAC 40 изтри 1,74 пункта от цената си, или 0,03%, достигайки равнище от 5 668,08 пункта.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 се намали с 0,27 пункта до 6 528,45 пункта, откакто Националната статистическа работа на Обединеното кралство (ONS) заяви, че английската стопанска система се е свила с 9,9% през 2020 година Това е най-големият годишен спад, откогато се води статистика.

Акциите на ING Groep NV скочиха с 0,42%, откакто най-голямата нидерландска банка регистрира по-добра от предстоящото облага преди налог от 1,05 милиарда евро за последното тримесечие. Aнализаторите чакаха облага от 649 млн. евро, демонстрират данните на Refinitiv Eikon. Този резултат обаче е под записаната облага от 1,34 милиарда евро за същия интервал на миналата година.

Книжата на ASML Holding NV нарастнаха с 4,34%, откакто компанията за литографско съоръжение, употребявано за произвеждане на полупроводници, разгласи, че дефицитът на чипове в автомобилния бранш е признак за необятен растеж на търсенето, които слага под напън доставчиците от бранша.

На фона на продължаващият сезон на докладите анализаторите чакат растеж на корпоративните облаги през тази година с помощта на подкрепената от икономическите тласъци ликвидност, само че показват терзания за идната година, когато признатите от държавните управления и централните банки ограничения ще изтекат.

„ Последните върхове на тържищата са основани на очакванията за повече стопански тласъци и за ускоряване на разпространяването на ваксини, само че ние към момента не сме преодолели пропастта, като пазарът от дълго време трябваше да премине през промяна “, разяснява Конър Кембъл от Spreadex

„ След като бъде признат пакетът от тласъци в Съединени американски щати ще бъде забавно да се види по какъв начин ще реагират пазарите, защото към този момент няма да има нещо, към което да се придържат “, прибавя той.

Инвеститорите се надяват, че оферти от Джо Байдън проект за стимулиране на стопанската система в размер на 1,9 трлн. $ ще бъда признат скоро на фона на данните за забавянето на възобновяване на пазара на труда в Съединени американски щати.

Повишения на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха най-вече покачвания в четвъртък, като Dow приключи сесията съвсем без смяна, откакто набраната от пазара инерция при започване на февруари стартира да губи пара, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се намали с 7,1 пункта, или 0,02%, до 31 430,7 пункта. Широкообхватният измерител Standard & Poor’s 500 регистрира растеж от 6,5 пункта, или 0,17%, до нов връх от 3 916,38 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq напредна с 53,24 пункта, или 0,38%, до 14 025,77 пункта, което е нов връх за бенчмарка.

Най-лошо представилият се бранш в четвъртък бе енергийният, който се намали с над 1%.

На пазара повлия и данните за пазара на труда. Броят на заявките за помощ при безработица е достигнал 793 хиляди през последната седмица макар намаляващият брой на новите случаи на инфектираните с COVID-19. Икономистите, интервюирани от Dow Jones, чакаха 760 хиляди Заявления.

От началото на месеца пазарът напредна до рекордни равнища, защото вложителите чакаха спомагателните стопански тласъци да поддържат акциите. От началото на годината S&P 500 е напреднал с 4,3%, до момента в който Russel 2000 се е повишил с над 15% за същия интервал. Ралито на пазара обаче стартира да се забавя през последните дни, като S&P 500 се е придвижил единствено с 0,2% за три сесии.

„ Има опасения, че комбинацията от отварянето на стопанската система и възможния пакет от тласъци за 1,5 трлн. $ могат да „ пресолят манджата “, което да докара до растеж на доходността по дълготрайните облигации и до по-високи лихви “, разяснява Рос Мейфийлд от Baird.

Междувременно Бюджетната работа към Конгреса на Съединени американски щати разгласи, че чака федералният бюджет на страната да доближи 2,3 трлн. $ през фискалната 2021 година, което въпреки да съставлява спад спрямо миналата, доста по-високо равнище от всяко друго в историята на страната преди рецесията с COVID-19. В сумата влиза оферти от президента Джо Байдън пакет от тласъци в размер на 1,9 трлн. $.

В сряда ръководителят на Федералният запас на Съединени американски щати Джером Пауъл съобщи в сряда, че паричната политика на централната банка би трябвало остане „ търпелива и приспособима “, с цел да може да поддържа американската стопанска система, която към момента е изправена пред провокации на пазара на труда.

Загуби в Япония и Австралия

Водещите фондови показатели в Япония и Австралия записаха намаления в петък на фона на вялата търговия поради  празниците за Лунната нова година, съобщи Си Ен Би Си.

 Борсите в континентален Китай, Хонконг и Южна Корея останаха затворени.

Водещият показател на Токийската фондова борса Nikkei 225 се намали с 42,86 пункта, или 0,14%, до 29 520,07 пункта.

Австралийският измерител ASX200 регистрира спад от 43,4 пункта, или 0,63%, до 6 806,7 пункта, откакто акциите на четирите водещи банки в страната ANZ, Commonwealth Bank, Westpac и National Australia Bank поевтиняха надлежно с 0,28%, 0,21%, 0,67% и 0,48%.

На пазара се отрази и новината, че през днешния ден австралийския щат Виктория ще навлезе в локдаун до 17 февраури, като всички магазини, където се продават „ неосновни “ артикули, ще затворят порти, а кафетата и заведенията за хранене ще могат да продават единствено питиета и храна за у дома.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха покачвания в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира растеж от 4,96 пункта, или 1,01%, до 496,17 пункта. BGBX40 се увеличи с 0,57 пункта, или 0,52%, до 110,75 пункта. BGTR30 напредна с 1,67 пункта, или 0,31%, до 535,77 пункта. BGREIT записва растеж от 0,31 пункта, или 0,22%, до 143,87 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР