Основните храни, включително сезонните зеленчуци и плодове, са поевтинели спрямо

...
Основните храни, включително сезонните зеленчуци и плодове, са поевтинели спрямо
Коментари Харесай

Колко ще ни струва трапезата за Великден и ще изяде ли добавката към пенсиите за най-бедните пенсионери?

Основните храни , в това число сезонните зеленчуци и плодове , са поевтинели по отношение на миналия месец. Това демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите . Но значи ли това, че ще има по-малко разноски за празниците за Великден? Председателят на комисията Владимир Иванов разяснява пред „ БНР “, че има успокоените на цените и доста устойчиво пазарно равновесие. По думите му цените са по-ниски по отношение на тези през 2023 година

„ В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развиване на някаква наклонност в посока нагоре “, добави той.

Експертът добави, че по отношение на предходната година главните артикули, в това число зеленчуците и плодовете, са малко по-евтини . И регистрира:

„ Ако всичките ги съберем – при зеленчуците имаме 2 лева по-малко, при главните хранителни артикули – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, в случай че от всичко купим по единица – 108 лева – за съпоставяне предходната година е 111 лева Това е под 2%. Намалението е нищожно и малко, само че значимата вест е, че имаме устойчиво и стабилно равновесие на взаимоотношението и няма наклонност, която да демонстрира, че ще забележим някакви внезапни промени. Годината върви сносно като климатично осъществяване все още. На процедура ще имаме едно пренасищане на пазара “.

Цената на салатата е с 16 на 100 под равнищата от 2023 година, олиото – с близо 20% , а яйцата с близо 5 на 100 . Равнищата при млечните артикули са сходни.

Иванов прикани жителите да не купуват стихийно и да пазарят осведомено , с цел да не вземат участие в неприятни търговски практики. Експертът моли да се купуват родни артикули.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че Бюджетната комисия утвърди на второ четене добавка от 100 лв. за Великден за най-бедните пенсионери. Според посочените данни нагоре 8 лв. няма да доближат на тези хора , с цел да посрещнат празника с главните хранителни артикули на трапезата си.

100 лв. добавка за Великден, само че единствено за най-бедните пенсионери

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР