26 са базите на държавното дружество към МОН Ученически отдих

...
26 са базите на държавното дружество към МОН Ученически отдих
Коментари Харесай

Къде учениците може да почиват на море по за 20 лв. дневно?

26 са базите на държавното сдружение към МОН " Ученически отдих и спорт ", в които възпитаници могат да отидат на по-евтин училищен лагер. Това заяви зам.-изпълнителният шеф на сдружението Цветелина Николова във връзка материала " Колко доста е прекалено много за ученическите лагери " в " Сега " за скъпите почивки за възпитаници.

Дружеството нашумя през 2021 година, когато тогавашният министър Николай Денков разкри корупционна скица за близо 8 млн. лева, източени от сдружението за фиктивни почивки за близо 300 хиляди нощувки. Тогава той съобщи отчета си с разкрития на прокуратурата, само че до момента не се е чуло някой да е понесъл отговорност, като се изключи че изпълнителният шеф, получавал голяма заплата, бе заменен.

Общо базите в капитала на сдружението са 145, само че за жалост към днешна дата работят единствено 26. " Нямаме най-хубавата материална база, нямаме басейни и спа и не сме конкурентни на хотелите. Но вършим тематични лагери, от които децата си потеглят с доста мемоари и умения. Освен това цената от 20 лева дневно за цялостен интернат, без анимационни действия, е обществено допустима. 5-дневен лагер на море или планина в база на " Ученически отдих ", без превоз, излиза 100 лева ", споделя Николова. По думите й от началото на годината до юни базите им са запълнени, в това число от възпитаници от елитни гимназии. Редовни клиенти са им възпитаници от Северозапада, където стандартът на живот е по-нисък. От 2017 година сдружението притегля деца от Западните околности, Молдова и Украйна. Отскоро се одобряват и деца от детските градини, като при тях има характерно изискване - в една стая да има повече кревати, на което дават отговор базите в Боровец и Сандански.

Сред най-посещаваните целогодишно работещи бази са тези в Сандански, Априлци и Боровец. Напливът през ваканциите там е огромен, главно през междусрочната, зимната, априлската и лятната почивка. Те обаче са незадоволителни, с цел да поемат интереса от учебните заведения, а останалите бази в планината са в доста неприятно положение.

Базата в Марково да вземем за пример, въпреки доста красива, била в трагично положение - там главният проблем от 1 година е с водата - кладенецът е пресушен, като поради това един път се е наложило даже да върнат група възпитаници. За ремонт " плаче " още базата " Соколски манастир " в Габрово, както и " Света Гора " във Велико Търново, която е с неповторимо местонахождение, само че с крещяща потребност от повсеместен ремонт и ново съоръжение. По морето базите на " Ученически отдих и спорт " са в Балчик, Кранево, Равда, " Св. Константин и Елена ", Обзор, Равда, Крайморие и Атия.

По принцип всеки български възпитаник може да се възползва от по-евтина отмора на море или планина в базите на " Ученически отдих и спорт ". Не единствено материалната база обаче пречи повече деца да отидат там на лагер, заради което сдружението не съумява да извърши до дъно заложеното в контракта с МОН - при 60 хиляди планувани почивки действително осъществените за м.г. са над 40 хиляди. За това способстват и околните контакти на шефове с туристически компании, или така наречен " мафия " " туроператори-директори ", както я назовава Цветелина Николова. Основен проблем в работата й е това, че всеобщо шефовете работят с избрани туроператори, които са по-привлекателни за тях - освен с изискванията си, само че и с даренията, които вършат на учебното заведение. По тази причина туроператорите рядко се сменят, в противен случай - на учениците се презентират главно те, а за " Ученически отдих " се знае малко.

" Масово шефовете търсят личен финансов интерес. Учители също са ни питали: " Ние какво ще получим ", или пък " Има ли в базата басейн и питиета? ". При нас учителите получават 40 лева командировъчни на ден, само че това всеобщо не се знае. При другите лагери с частни компании сходни командировъчни не се дават. А с изключение на ръководители на групи, командироваме и настаняваме за наша сметка и здравно лице ", споделя Николова. По думите й има дейни учители, които сами търсят сдружението, както и родители, които демонстрират интерес към лагерите на УОС макар шефовете, които им оферират други предложения.

" Те вършат смесени групи, избират ни поради цената и ангажираността. Наскоро ученичка от 10 клас ми показа, че й е било доста скучно на зелено учебно заведение - били са единствено на басейн и в хотела. Представяте ли си 5 дни без нито 1 минута занятие ", пита Николова. Тя дава образец със 132-во учебно заведение " В. Войкова ", в което учениците учат специалността " аниматорска активност ". " Те си организират образователната процедура в базите на " Ученически отдих " в действителна работна среда. Вече втора година практикуват при нас и т.г. желаят да се включат още възпитаници ", споделя Николова. По сходен метод базите биха могли да бъдат потребни и за учениците да вземем за пример от хранително-вкусовите гимназии.

" При настаняване в хотел, наедно с всички посетители, постоянно на децата се вършат забележки във връзка с тишина и успокоение. Не инцидентно туроператори оферират училищен и детски пакети до 30 юни, тъй като юли и август е деен летен сезон за възрастни, а тогава детския шум " пречи ", споделя още Николова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР