Основни национални символи на българската държава са знамето, химнът и

...
Основни национални символи на българската държава са знамето, химнът и
Коментари Харесай

Познаваме ли българските национални символи

Основни национални знаци на българската страна са знамето, химнът и гербът на Република България . Държавните знаци имат извънредно значима роля при основаването и одобряването на институционалната еднаквост на държаваната администрация. Те символизират независимостта и суверенитета на българския народ и страна.

Като публични национални знаци тяхното показване и потребление във всички типове приложения и връзки наложително следва строги правила и правила.

Кой е създателят на българския химн? Трябва ли да има герб върху направеното, съгласно условията на закона, национално знаме? Колко лъва има на герба на България?

Какъв по-добър мотив от деня , в който честваме националния ни празник , да си напомним отговорите на тези въпроси.

Националното знаме на България

Националното знаме на Република България е народен знак, който показва независимостта и суверенитета на българската страна. Националното знаме на Република България има правоъгълна форма и се състои от три цвята: бял, зелен и червен, ситуирани водоравно от горната страна надолу. Цветните полета са идентични по форма и размери. Форма - правоъгълна със съответствие на ширина към дължина - 3:5.

 българско знаме байрак / iStock/Getty Images

Българският герб

Гербът на Република България е държавен знак, който показва независимостта и суверенитета на българския народ и страна.

Гербът на България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има огромна корона, прототип на която са корони на български владетели от Втората българска страна, с пет кръста и настрана кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клончета с плодове.

Под щита върху трансферирана през краищата на дъбовите клончета бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви " Съединението прави силата ".

 герб и знаме България Георги Димитров

Националният химн на България

Мила Родино става народен химн на България през 1964 година Основа на музиката и текста е песента „ Горда Стара планина ", написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян неведнъж, за финален път - през 1990 година

Като основа за българския химн е взета единствено една част от истинския текст и музика на Цветан Радославов. Мотивът „ Горда остаряла планина ", с редица преработения на истинския текст, се трансформира в основа на песенни куплети, а „ Мила Родино " - в припев. Останалите елементи от песента не са включени в химна.



Настояща версия на химна

Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино,

ти си земен парадайс,

твойта красота, твойта хубост,

ах, те нямат край.

До смяната на текста през 1990 година съществуват още два куплета, които след 1990 година отпадат:

Паднаха борци безброй

за народа наш обичан,

Майко, дай ни мъжка мощ

пътя им да продължим.

Дружно братя българи,

с нас Москва е в мир и пердах,

партия велика води,

нашият надвит строй.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР