Основни моменти от коронацията на крал Чарлз III и съпругата

...
Основни моменти от коронацията на крал Чарлз III и съпругата
Коментари Харесай

Коронясването на Чарлз III

Основни моменти от коронацията на крал Чарлз III и брачната половинка му Камила на 6 май.

Денят стартира с " Кралското шествие " - 1,3 благи (два километра) пътешестване от Бъкингамския замък в централен Лондон до Уестминстърското абатство. Двойката ще пътува в щатската карета Diamond Jubilee, теглена от шест коня и ескортирана от членове на персоналната защита на краля,. Те ще дойдат за началото на церемонията в 11:00 сутринта (10:00 GMT).

 
Церемонията и гостите
Чарлз ще бъде коронясан в 12:00 ч., а службата, водена от най-високопоставения свещеник в Англиканската черква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, завършва в 13:00 ч. В абатството ще бъдат към 2000 души, от задгранични водачи и кралски особи до определени чиновници и представители на гражданското общество.

Признанието
Церемонията значително остава същата повече от 1000 години. Кралят първо ще бъде показан на паството, което дава отговор с крясъци „ Бог да пази краля! “

 
Клетвата
След това монархът ще постави клетва. Формулировката е варирала през вековете. В отговор на редица въпроси от архиепископа, майката на Чарлз, кралица Елизабет II, през 1953 година се закле да ръководи съгласно закона, да упражнява правдивост с благосклонност и да поддържа Англиканската черква. Тя също се закле да ръководи кралствата и териториите на Британската общественост, където също беше държавен глава „ съгласно съответните им закони и традиции.
Помазването
Суверенът, седнал в стола на крал Едуард (коронационния стол) под балдахин, по-късно ще бъде „ помазан, блажен и осветлен “ от архиепископа. Осветеното масло се ползва благодарение на сребърна позлатена лъжица от 12-ти век, която е най-старият артефакт измежду бижутата на короната.

Помазването ще бъде „ единствената част от церемонията, която публиката няма да види “, сподели Уелби.

Стол за коронясването е изработен през 1300 година Под него е „ Камъкът на ориста “, античен знак на монархията на Шотландия, хванат от крал Едуард I.

 
Инвеститурата
След като получи кълбото и скиптъра на суверена, които съставляват техните духовни и всемирски сили, монархът слага короната на Свети Едуард върху главата си.

 
Интронизацията
Монархът се реалокира на трона.

 
Почитта
Архиепископът, кралските принцове и висшите членове на горната камара на Народното събрание, Камарата на лордовете, коленичат и се заклеват във честност. След това Камила ще бъде коронясана настрана на сходна, само че по-проста гала.

 Камила
Процесията след коронясването
Кралят и кралицата ще се върнат в Бъкингамския замък с карета Gold State Coach в по-голяма церемониална „ Процесия по коронясването “. Каретата, употребена за първи път през 1762 година, тежи четири тона и ще бъде теглена от осем уиндзорски сиви в крачка. Към тях ще се причислят други членове на кралското семейство и към 4000 английски бойци и бойци от Общността на нациите в цялостно облекло. В двореца те ще се появят на балкона към 14:15, с цел да поздравят множеството и да следят прелитането на Кралските военновъздушни сили.

 
Семейство
 

 принц Уилям и принц Хари

 

Двамата сина на Чарлз от първия му брак с принцеса Даяна - наследниците принц Уилям и принц Хари - ще бъдат на церемонията. Хари, който ще участва без брачната половинка си Меган или двете им деца, и братът на Чарлз принц Андрю, не се чака да имат публична роля.

 

 принц Джордж

Но 9-годишният наследник на Уилям, принц Джордж, втори по ред за заместничество на трона, е един от четирите пажа на краля. Трима от внуците на Камила - Гюс, Луис и Фреди - и нейният праплеменник Артър са измежду нейните представители.

 
Дългият уикенд
В неделя, 7 май, в Обединеното кралство ще се проведат квартални улични празненства - " The Big Coronation Lunch ".

В 20:00 часа замъкът Уиндзор, западно от Лондон, е хазаин на към 10 000 души на концерт, включващ актьори като Кейти Пери, Лайънъл Ричи, Take That и Андреа Бочели .

Понеделник 8 май е разгласен за формален празник. Кралското семейство прикани британците да работят непринудено в своите общности.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР