Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще

...
Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще
Коментари Харесай

Макар и с изтекъл мандат: Във ВСС ще взимат по над 10 000 лв. заплата

Основната заплата на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще надвиши 10 хиляди лева и ще стане 10 194 лева Това следва от данните на Националния статистически институт (НСИ) за междинната брутна месечна заплата през последното тримесечие на 2022 година, съгласно която се образуват възнагражденията и на магистратите.
Същите стават заплатите на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), на основния прокурор и на шефа на Националната следствена работа (НСлС). След прибавяне на % за прослужено време възнагражденията им нарастват на 14 272 лева, написа lex.bg.
За първи път възнагражденията във Висш съдебен съвет ще надвишават 10 000 лв., а по-интересното е, че растежът идва в интервал, в който Съветът работи с изминал мандат на членовете си. Народното събрание не съумя да избере нов състав на Висш съдебен съвет и досегашните членове, които избраха Иван Гешев за основен прокурор през 2019, останаха на постовете си. Мандатът на основния правосъден контрольор също е изминал. В края на септември 2022 година Конституционният съд въпреки всичко взе решение, че с приключването на периода, за който са определени, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) извършват своите функционалности до избиране от Народното събрание на техни наследници. Това значи, че се дава опция на управленията на държавни органи да разполагат в действителност с безсрочни мандати – изключително в политическа рецесия с мъчно съставяне на дълготрайно работещо Народно заседание. Членовете на Висш съдебен съвет, шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, основният прокурор и шефът на Национална следствена служба получават 90% от заплатата на ръководителя на Конституционния съд. Според Закона за правосъдната власт основният контрольор получава колкото член на съвета. Възнаграждението на ръководителя на Конституционен съд пък се образува като средноаритметично от заплатите на президента и ръководителя на Народното събрание. Възнаграждението на президента се равнява на две депутатски заплати, а това на ръководителя на Народното събрание е с 55% повече от заплатата на депутат.
Според данните от Национален статистически институт през декември 2022 година междинната работна заплата в публичния бранш е била 2127 лева Това значи, че в случай че имаше парламент, народен представител би получавал 6381 лева, а ръководителят на Народното събрание – 9891 лева Заплатата на президента е 12 762 лева, а на ръководителя на Конституционен съд – 11 327 лева Най-ниската заплата в правосъдната система – тази на младшите магистрати, от 1 януари 2022 година е 2992 лева По закон в този момент тя би трябвало да стане най-малко 3500 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР