Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза

...
Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза
Коментари Харесай

Столтенберг: Кризата в здравеопазването не трябва да се превърне в криза на сигурността

" Основната отговорност на НАТО е да подсигурява, че тази рецесия в опазването на здравето няма да се трансформира в рецесия на сигурността. Това сподели пред Българска национална телевизия генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
" Предизвикателството е, че не разполагаме с лукса да избираме сред това да решаваме или рецесията и заканите в опазването на здравето, или заканите, свързани със сигурността. Трябва да им отвърнем по едно и също време. Трябва да подсигуряваме, че тази здравна рецесия няма да се трансформира в рецесия на сигурността. Например, терористичните организация като " Ислямска страна " в Ирак и Сирия, виждаме опити от тяхна страна да се възползват от рецесията с COVID-19, с цел да възобновят силите си и да укрепят позициите си. Това бе било рисково освен за хората в Ирак и Сирия, само че и за хората в Европа, в това число и в България. Трябва да се оправим с кибер заканите, провокациите, идващи от Русия - виждаме последствията в Украйна и в черноморския район. Виждаме и смяната в международния баланс на силите с възхода на Китай. Живеем в един все по - непредвидим свят. Реалността е такава, че би трябвало да се надигнем против провокациите в сигурността по едно и също време с провокациите в опазването на здравето. Виждаме, че когато се влага повече във военни качества, тези военни качества са разполагаем и се употребяват в здравната рецесия. Така че нещата са взаимосвързани. ", сподели той.
По думите му съществена функционалност на Алианса е да координира и поддържа в подготвеност силите си - в това число засилено наличие в региона на Черно море, и българските военни елементи и България са значима част от този развой.
" Черноморският район е извънредно значим освен за дребните страни към Черно море - България, Турция, Румъния, само че е от стратегическа значимост и за целия алианс. Видяхме последствията от нападателните дейности на Русия, която нелегално анексира Крим и продължава да поддържа сепаратистите в Източна Украйна. Това е част от по - огромното предизвикателство със сигурността в черноморския район, пред което всички сме изправени. Но поздравявам обстоятелството, че НАТО усили наличието си в черноморския район и работим доста тясно с сътрудниците си в него - Украйна и Грузия - оказваме помощ им и работим дружно, с цел да се оправим с провокациите, пред които дружно сме изправени в Черноморския район. ", означи секретярят на Алианса.
По думите му бъдещето на НАТО е обвързвано и по-голямо съдействие сред военните комплекси и ресурсите на съдружниците: " Силно имам вяра в многостранното съдействие. НАТО е многостранна институция. 30 страни-членки, а в този момент и Северна Македония. България оказа помощ това да се случи, като работеше дружно със Северна Македония, правейки допустимо разширението и приемането на Северна Македония в фамилията ни. Но вътре в НАТО има групи от съдружници, които основават дружно взаимни качества, като сплотяват ресурсите си и реализират повече, в сравнение с биха постигнали сами. Замисълът на НАТО е правилото на многоликост и това, че дружно сме по-силни. "
Според Столтенберг макар огромните последствия, които пандемията от ковид нанася на американката стопанска система, Съединени американски щати няма да понижат приноса си в НАТО: " Виждаме по какъв начин Съединени американски щати са доста ангажирани с НАТО и през последните години ускориха военното си наличие в Европа. Не бих могъл да си показва по - мощен ангажимент към европейската сигурност - Съединени американски щати усилват военното си наличие, организират учения, разполагат съоръжение в Европа. Знаем, че КОВИД - 19 ще има стопански последствия, само че Съединени американски щати ясно дадоха да се разбере, че ще поддържат наличието си в Европа, ще поддържат уговорката си към НАТО и съм изцяло убеден, че това ще стане и след COVID-19 "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР