„Основна цел при работата ни по Стратегическия план бе да

...
„Основна цел при работата ни по Стратегическия план бе да
Коментари Харесай

Заместник-министър Момчил Неков: Основна цел при Стратегическия план бе да имаме конкурентоспособни земеделски производители

„ Основна цел при работата ни по Стратегическия проект бе да имаме конкурентоспособни аграрни производители, както и средствата по първи и втори дирек да бъдат ориентирани към действителните земеделци ". Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на кръгла маса „ Актуално за хода на договарянията и завършването на Стратегическия проект по ОСП за интервала 2023-2027 ", проведена от Национална селска мрежа.

Заместник-министърът показа пред участниците хода на договарянията и завършването на Стратегическия проект по ОСП за интервала 2023-2027 година Той ги увери, че договарянията с Европейската комисия и завършването на Стратегическия проект са от извънредно значение за управлението на Министерството на земеделието, като към този момент в границите на преговорният развой са разисквани към 40 на 100 от мненията на Комисията.

Момчил Неков напомни, че в хода на подготовката на Стратегическия проект пред Министерството на финансите бе предпазено 60% национално съфинансиране по втори дирек вместо досегашните 15%, или общо 2,1 милиарда евро, които ще бъдат ориентирани към земеделците и стопанствата.

Той разяснява, че от огромно значение сега е да има работещ парламент, с цел да бъдат направени законодателни промени за обезпечаване на правно съображение за разплащане на средствата по Стратегическия проект, както и да бъде признат новият Закон за браншовите организации.

Заместник-министър Неков напомни, че с смяна на европейски правилник стана допустимо да бъдат преразпределени 5% от неизразходваните средства от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) от средствата за 2021 година и 2022 година или 33 млн. евро общо обществени средства, с които ще бъдат подкрепени уязвимите браншове.

Момчил Неков добави, че в Стратегическия проект е заложено да има обезпечени бюджети за общините, което при увеличеното национално съфинансиране значи повече средства за планове в селските региони. Предвиждат се и тласъци за къси вериги за доставки, като интервенцията цели групи и организации на производители да се обединят и да създават личен различим бранд.

„ Вярвам, че дружно ще изпълним промени, които да имат действително отражение за всички, които желаят да развиват своите стопанства, както и че ще продължат промените за развиване на бранш „ Земеделие ", сподели заместник-министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР