Основен ремонт на тунелите Топли дол и Правешки ханове на

...
Основен ремонт на тунелите Топли дол и Правешки ханове на
Коментари Харесай

Задават се нови тапи по магистрала Хемус

Основен ремонт на тунелите " Топли дол " и " Правешки ханове " на автомагистрала " Хемус " стартира от през днешния ден, предизвести Агенция " Пътна инфраструктура ". Това става месеци откакто завърши станалият именит ремонт на тунел " Витиня ".
До юли следващата година тръбите в посока Варна ще бъдат затворени и цялото придвижване ще бъде поето от платната в посока София. След това ще стане противоположното, трафикът ще се тъпче в ремонтираните тръби в направление Варна, с цел да бъдат рехабилитирани секторите, водещи към столицата.  Така се обрисуват за дълго " тапи ", които ще тормозят пътуващите за Северна България.
От АПИ акцентират, че строителните работи са неотложни. Скоростта по отворените тръби, които ще поемат трафика и в двете направления, ще бъде лимитирана до 50 км/ч. От пътната организация се извиняват на водачите " за породените неудобства ", като акцентират, че строителните действия са нужни, с цел да се обезпечи сигурността на придвижване през оборудванията и те да дават отговор на всички европейски условия.
Тунел " Топли дол " е дълъг малко под 900 метра. Намира се на 39-ия километър на автомагистралата и е в употреба от 1985 година Рехабилитацията на оборудването планува създаване на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще бъде осъществена реорганизация на пътното платно и на порталните сектори на тунела, както и уголемение на тротоарите в тръбата за Варна. Ще бъдат построени две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще бъдат актуализирани асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация. Ремонтът е предоставен след извършена социална поръчка на ДОРС - ИНФРАСТРУКТУРА " ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лева с Данък добавена стойност.
Тунел " Правешки ханове " е при 54-ти км на " Хемус " на към 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в употреба през 1999 година Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването. Ще бъдат главно ремонтирани към този момент построените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела. Тунелът ще разполага с комбинирани спешни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители.Ремонтът е предоставен на ГБС-Инфраструктурно строителство " АД. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лева с Данък добавена стойност.
През последните десетина година сектори от автомагистрала " Хемус " непрестанно са в ремонт, което провокира километрични тапи в пиковите часове. Основно се ремонтират виадукти или тунели, а в това време дейната лента на така наречен нулев лот към този момент също се нуждае от ремонт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР