Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на

...
Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на
Коментари Харесай

Кръстю Кръстев: Основен приоритет остава развитието на сектора и опазването на културното наследство

Основен приоритет остава развиването на културния бранш и основаването на по-добри условия за работа в него, както и по-добра система за запазване на културното ни завещание. Това съобщи министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев по време на доклада за свършеното от държавното управление през миналите девет месеца, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Кръстев посочи положителната работа на екипа, който работи в Министерството на културата (МК). „ Благодаря за поддръжката на Министерския съвет, на Народното събрание, на всички хора от бранша, с които работихме дружно, имахме поддръжката и по тази причина свършихме много сериозна работа “, сподели той.

 

Започнали сме няколко плана и ще ги развием, живот и здраве, добави Кръстев. Започва процедура за сключване на съглашение за основаване на център за просвета и изкуства „ Св. св. Кирик и Юлита “. Осигурили сме над три милиона лв.. Имаме доста значимата поддръжка на ЮНЕСКО. Работим с доста съществени компании, има интерес от други страни. Развитието му е като единствен център в света за международно завещание “, уточни той.

 

„ Паралелно с това, сътворяваме и районен център за подводна археология, още веднъж под егидата на ЮНЕСКО. До 31 март ще внесем кандидатурата. В него ще работят специалисти от целия свят. Искам да благодаря извънредно доста на локалните управляващи и на университетите в страната, на Българска академия на науките и на Националния център за подводна археология “, сподели Кръстю Кръстев.

 

По думите му българското изкуство става все по-разпознаваемо в света, по тази причина МК продължава да поддържа неговото експониране по света.

„ Подкрепяме развиването с нови разходни стандарти на делегираните действия като районни библиотеки, музеи, читалища. С над 18% е нарастването за библиотеките и музеите. Има нова методика за театралните изкуства и нови стратегии с нашите основни сътрудници. Искам да ги кажа, че Сдружението на общините са едни от най-важните “, уточни Кръстев.

Той напомни, че нарастването на бюджета в Националния фонд „ Култура “ е с девет милиона лв.. Четиридесет милиона лв. са планувани за планово финансиране за държавни, общински и частни организации, добави Кръстю Кръстев. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР