Основателят на Tesla Илон Мъск планира дните си в слотове

...
Основателят на Tesla Илон Мъск планира дните си в слотове
Коментари Харесай

Парадоксът на продуктивността

Основателят на Tesla Илон Мъск възнамерява дните си в слотове от по пет минути. Главният изпълнителен шеф на AppleТим Кук става в 3:45 часа сутринта. Експертът по самоусъвършенстване Тони Робинс се потая във вана с ледена вода всяка заран. Ако човек прочете задоволително сходни истории за някой от най-известните бизнес водачи и бизнесмени, той може да остане с усещането, че постигането на огромна работливост изисква рискови и в доста случаи неприятни дейности.

Според нова обява в блога  Farnam Street бихте сбъркали, в случай че си изградите сходна заблуда. В този пост се показва, че главният принцип за реализиране на висока работливост в действителност е абсурден – човек реализира повече, в случай че не си губи времето с ексцентрични действия и безполезни ритуали, а си оставя празно място в графика за безучастие.

За да бъдете по-продуктивни… би трябвало да бездействате? 

Това може да звучи нелогично и прекомерно хубаво, с цел да е истина. Кой не би подходил със песимизъм към съвет, съгласно който тайната на продуктивността не е в 14-часовия работен ден, а в бездействието?

Това умозаключение обаче не идва от случаен блогър. То централната концепция в бестселъра за реализиране на успеваемост на работното място „ Slack: Getting Past Burnout, Busywork, and the Myth of Total Efficiency “ на Том ДеМарко.

В книгата си ДеМарко.очертава фундаменталния абсурд в основата на продуктивността: оставянето на празно пространство в работния график ви кара да чувствате, че бездействате (в очите не мениджъра ви това е проблем, който би трябвало да бъде премахнат), а в същото време с това непрекъснатата претовареност в действителност ви пречи да работите оптимално дейно.

Това се дължи на обстоятелството, че когато всеки миг от деня ни е напълнен с някаква активност, ние губим способността да поемаме шоковете в работата и да реагираме на измененията. Може да работим без спиране н в действителност да не реализираме съвсем нищо, защото си губим времето с грешните задания.

Оставянето на свободно време в календара (или не неразпределени средства в бюджета) е неефикасен метод в един изцяло предвидим свят. Ние обаче не живеем в подобен свят, като последната година направи този факт изцяло явен.

Според ДеМарко отделянето на време за безучастие ни разрешава да се оправяме с неизбежните разтърсвания и изненади, пред които ни изправя живота. Ако всеки един час от деня ни е плануван авансово, то няма да можем да понижим темпото, с цел да се възстановим даже от лека настина, или пък да насочим вниманието си върху придобиването на ново умеене. „ Като цяло човек се нуждае от повече безучастие, в сравнение с чака “, споделя той.

ДеМарко не е единственият специалист, изразяващ сходно мнение. Като голям обожател на бездействието, социологът и създател Кристин Картър поучава всички свои познати да дават независимост на „ вътрешните си ленивци “.

„ Аз пасувам не тъй като съм мързелива или тъй като не ми пука. Аз го върша, тъй като открих, че съм по-продуктивна, когато пасувам стратегически – другояче казано, взимам си почивки в избрани шпации от време, които ми разрешават да изостря фокуса си, когато се върна на работа “, споделя тя. „ Стратегическото безучастие ми оказа помощ да увелича фрапантно както качеството на моята работа, по този начин и количеството на нещата, които върша в границите на деня “, прибавя Картър.

Ключовата дума тук е „ стратегически “. Постоянната претовареност ще ви направи анемични, неприспособими и неконцентрирани, само че това не значи, че не би трябвало да се трудите крепко, в случай че желаете да постигнете велики неща. Идеята е да не претрупвате деня си със задания дотам, че да нямате време да се огледате, да прецените обстановката и да коригирате проекта си за деяние.

В последна сметка тайната на високата продуктивност не е в ледените бани или в планирането на всяка минута от деня. Тайната е в оставянето на място за маневриране. Освен че ще спаси  здравия ви разсъдък, бездействието парадоксално ще ви помогне да свършите повече работа.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР