Основателят на Facebook (сега Meta) Марк Зукърбърг заложи бъдещето на

...
Основателят на Facebook (сега Meta) Марк Зукърбърг заложи бъдещето на
Коментари Харесай

Зукърбърг иска отворена за всички метавселена

Основателят на Фейсбук (сега Meta) Марк Зукърбърг заложи бъдещето на компанията си на своята визия за метавселената. По време на събитието Meta Connect 2022 тази седмица Зукърбърг разгласи още веднъж, че желае метавселената да е отворена екосистема, налична за всички. Реалността обаче е по-различна, счита онлайн изданието The Verge.

В изявлението си Зукърбърг дава за образец по-старите платформи и по какъв начин постоянно има по една затворена и една отворена екосистема - Android и iOS да вземем за пример. Той желае и метавселената да е отворена - потребителите да я употребяват свободно, а фирмите да могат да основават елементарно спомагателни функционалности и услуги.

" В затворената екосистема всичко е доста тясно интегрирано, даже изолирано и доста от цената просто тече към затворената екосистема. В отворената екосистема има доста по-широки партньорства. Microsoft не произвеждаше чипове или компютри. Те не направиха магазина за приложения. Всички тези основни неща бяха основани към екосистемата ", споделя Зукърбърг пред изданието.

Анализаторите обаче подлагат на критика Зукърбърг за образеца му. Windows обаче не е отворена платформа. Дълги години партньорството сред Microsoft и Intel имаше огромно въздействие и триумф в налагането на Windows като желаната операционна система.

Идеята на Зукърбърг за метавселената в действителност не е доста по-различна или най-малко той не я изяснява задоволително ясно. Засега наподобява повече, че метавселената ще е за сътрудници, които да оферират своите услуги във виртуална среда. Microsoft е измежду първите сътрудници, като ще предлага WIndows 365, Office, Teams и други услуги през метавселената.

Компании като Adobe и Autodesk също приготвят свои приложения и услуги за метавселената. А производители на хардуер ще оферират аксесоари за очилата Quest 2, само че за в този момент няма индикации, че ще има и други модели шлемове, въпреки че това наподобява неизбежно и разумно. Засега обаче метавселената на Meta е налична единствено през очилата на Meta, а компанията възнамерява да направи част от функционалностите налични и през преносими компютри и смарт телефони.

" Засега огромна част от " отвореността " на Meta се случва, когато ѝ е комфортно и се изпарява, когато стане неуместна ", разяснява Ади Робъртсън от TheVerge. Подобни рецензии бяха отправени и от други анализатори на Bloomberg, TechCrunch и други Общото мнение е, че Зукърбърг би трябвало по-добре да изясни проектите си и те да се осъществят посредством дейности.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР