Основаната от Илон Мъск космическа компания СпейсЕкс продължава да печели

...
Основаната от Илон Мъск космическа компания СпейсЕкс продължава да печели
Коментари Харесай

ЕКА реши космическият телескоп Евклид и астероидната мисия Хера да летят с ракети на СпейсЕкс

Основаната от Илон Мъск галактическа компания СпейсЕкс продължава да печели около забавянията в създаването на нови западни ракети и недостъпността на съветските ракети заради войната в Украйна. След като преди няколко дни стана ясно, че европейският притежател “Ариана 6 ” няма да лети преди края на 2023 година (да се схваща – не по-рано от 2024 г.), ЕКА взе решение галактическият телескоп “Евклид ” и астероидната задача “Хера ” да бъдат изстреляни с ракети “Фалкън 9 ”.

Новината бе оповестена през днешния ден от шефа на ЕКА Йозеф Ашбахер.

Единствено полетът на изследователския сателит “EarthCARE ”, който ще изследва нашата планета, ще бъде изпълнен с европейски притежател – ракетата “Вега-С ”, която организира дебютното си изстрелване по-рано през това лято.

Първоначално инфрачервеният телескоп “Евклид ” трябваше да бъде изстрелян с съветска ракета “Союз ” от европейския космодрум Куру. След като предходният началник на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин скапе това партньорство, ЕКА имаше два избора: да изчака новата европейска ракета “Ариана 6 ” да стане подготвена или да се обърне към СпейсЕкс – единствената западна компания, която разполага с налични настоящи ракети в междинния и тежък клас. Първият вид бе обвързван с спомагателни разноски, защото за съхранението на галактическия телескоп в хангара са нужни към $100 милиона годишно. Също по този начин научният екип би останал да бездейства, което е извънредно неприятно.

Не е чудно, че ЕКА се стопира на СпейсЕкс. Полетът остава плануван за 2023-та година.

Астероидната задача “Хера ” ще би трябвало да полети до Дидим и Диморф – същите метеорити, които през септември т.г. бяха употребявани от американската автоматизирана междупланетна станция “Дарт ” като умел полигон за тестване на технологии за отбрана от метеорити. “Хера ” ще полети през 2024 година, още веднъж с ракета “Фалкън 9 ”, с цел да изследва по какъв начин конфликтът сред “Дарт ” и Диморф е трансформирал траекторията на метеорита.

Както се вижда, войната в Украйна трансформира Илон Мъск в монополист. Доскоро за западните задачи съществуваше опцията да летят и с съветски ракети. Голяма част от ракетите на останалите западни компании пък или са пред пенсиониране, или до неотдавна използваха съветски мотори, или към момента не са създадени. Ракетите на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” и “Фалкън Хеви ” са настоящи, налични, напълно с американски технологии и американски ракетни мотори – заради това са към този момент незаменими…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР