Основан от покойния български ветеринарен лекар д-р Иван Гаджев и

...
Основан от покойния български ветеринарен лекар д-р Иван Гаджев и
Коментари Харесай

Огромен архив разказва историята на българската емиграция в Северна Америка

Основан от починалия български ветеринарен доктор доктор Иван Гаджев и кръстен по-късно на неговия татко, Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка стартира активност през 70-те години в Съединени американски щати. ИИБЕСА работи за научното проучване, съхраняването и популяризирането на историята на българите в Северна Америка.

За " сантименталната " история на Института, който се намира в Гоце Делчев, и богатия му списък описа в предаването " Родина зад граница " журналистът и държавник Кин Стоянов:

" Много знаково е, че Институтът се намира в Гоце Делчев. Неврокоп, както е остарялото име на Гоце Делчев, е бил един извънредно значим нравствен център, когато приказваме не за българската страна, а за българското землище, т.е. всички тези земи, в които са живеели българи, които са получили църковната самостоятелност от султана през 1870 година Неслучайно не в Благоевград е тронът на владиката, тъй като епархията е Неврокопска. Тронът на Неврокопския епископ се намира в Гоце Делчев - тъкмо против Института по история на българската емиграция. "

Институтът се простира на три етажа със обща повърхност 550 кв.м. и е формиран от три елементи - библиотека, списък, музей. В библиотеката се съхраняват над 40 хиляди тона литература, отдадена на македонския въпрос, на всички 4 съществени европейски езика. На втория етаж е подредена извънредно богата галерия, обвързвана с историята на българската емиграция в Северна Америка.



Кин Стоянов дефинира основателя на Института доктор Иван Гаджев като " българския Граф Монте Кристо " поради качествата на достойнство, които има:

" Той е наследник на една извънредно харизматична за този край персона - учителя Илия Гаджев, който до 1934 година е бил секретар на неврокопския околийски комитет на Вътрешна македонска революционна организация. За страдание, става жертва на революционния гнет през 1944 година Синът му Иван Гаджев приключва ветеринарна медицина и през 1968 година е ветеринарен доктор на 5-6 села по границата с Гърция. Тогава взема решение да емигрира и се озовава в Съединените щати, където стартира от нулата, подкрепят от представителите на българската емиграция там, с цел да стане един от водачите й. Създава доста сполучлива ветеринарна клиника. Започва да влага средства в събирането на документите на българската емиграция в Северна Америка, и стартира да натрупа върху гаража си един необикновен списък, който сега се намира в Гоце Делчев. Архивът е 102 линейни метра. "

Освен документи, Институтът съхранява и артефакти като икони от първия български православен храм, издигнат в Северна Америка, както и тухли от зидарията му. Там е и фондът на вестник " Македонска естрада ", както и на Македонската патриотична организация. Подробности за наличието на научния списък има на.

От основаването на Института през 1976 година до през днешния ден всички действия, свързани с действието и поддръжката му, са финансирани само от фамилията на Иван Гаджев. В предаването " Родина зад граница " взе участие и синът му - Тодор Гаджев, който стопанисва Института сега и води договаряния за неговото одържавяване.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР