Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия

...
Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия
Коментари Харесай

Странджанският манов мед официално е със защитено наименование за произход

Осми хранителен артикул от България беше включен от Европейската комисия в листата със предпазени наименования за генезис на Европейския съюз - това е Странджанският манов мед. Това оповестиха от офиса на Европейска комисия в България.

Регистрацията му се чака да бъде мотор за съживяването на район Странджа и да даде нови вероятности за пчеларите в региона. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския регион, които наложително би трябвало да са в системата на надзор от сертифицираща компания за сходство със спецификацията на продукта, означиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Продуктът " Странджански манов мед ", именуван още " Maнов мед от Странджа ", е с тъмнокафяв цвят и се добива в региона на Странджа, който е част от мрежата от предпазени зони в Европейски Съюз " Натура 2000 ". Пчеларството от дълго време е значим занаят в района, доказателство за което са още съществуващи тръвни (кошерища) и дънери с пчели, които датират от края на 19 век.

Странджанският манов мед ще се причисли към повече от 1445 други артикули, които към този момент са предпазени в базата данни.

Комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган и комисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел ще връчат публично на следващия ден в Брюксел документа за вписването на Манол Тодоров, ръководител на пчеларско съдружие " Странджански манов мед " и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите.

Инициативата за регистрация на мановия мед е на сдружението, което подадоха заявление в МЗХГ през април 2016 година След като националната процедура мина без възражения, през април 2017 година заявката бе изпратено за обзор в Европейска комисия. Бележките и рекомендациите по документите бяха отразени сполучливо, след което единният документ на ЗНП " Странджански манов мед " беше оповестен за несъгласие от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на Европейски Съюз през месец декември 2018 година В рамките на тази процедура не се получиха възражения.

" Странджански манов мед " се създава в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е създаден от медоносни пчели от секретите на живите елементи на растенията и от екскретите на смучещите инсекти по растенията. Отделянето на така наречен медена роса от някои инсекти, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, образуват продукта. Той има характерен усет, мирис на печени плодове и карамел и тъмнокафяв до черен цвят със зеленикав нюанс. " Странджански манов мед " е с доста минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна интензивност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР