Осман Кавала Още по темата Бойко Борисов критикува индиректно Ангела

...
Осман Кавала Още по темата Бойко Борисов критикува индиректно Ангела
Коментари Харесай

Наблюдатели: Обвиненията срещу Осман Кавала са нелепи

Осман Кавала

Още по тематиката
Бойко Борисов подлага на критика косвено Ангела Меркел за позицията й към Анкара

България е за опазване на връзките сред Европейския съюз и Турция
19 окт 2017
Съединени американски щати спря издаването на визи в Турция, Анкара отговори

Причина е карцерът на чиновник на американската консулска работа в Истанбул
9 окт 2017 Група европейски наблюдаващи изпратиха отворено писмо до " Файненшъл таймс " по случая с задържания преди две седмици и след това упрекнат в опит за събаряне на държавното управление предприемач и правозащитник Осман Кавала. Той е създател на организацията Anadolu Kultur, работеща за популяризирането на културата и човешките права, а публични представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати показаха угриженост поради задържането му.

В писмото, подписано от Карл Билдт, Тимъти Гартън Аш, Иван Кръстев, Калипсо Николайдис, Клаус Оффе, Крис Патън, Хавиер Солана и Натали Точи, която е специфична съветничка на висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, се споделя:

" Пишем, с цел да обърнем внимание на изцяло неоснователното задържане на Осман Кавала, един от най-видните жители на Турция и зает европеец. Той е упрекнат, че eдва ли не еднолично унищожава конституционния ред на Турция. Осман Кавала е добре прочут в европейската университетски среда и гражданско общество. В продължение на десетилетия той употребява изкуството и разговора в интерес на културния продан в Турция, нейните съседи и цяла Европа.

Неговата невзискателност и честност го вършат желан сътрудник на доста от огромните европейски институции. Когато Съветът на Европа имаше потребност от сътрудник в Турция, те потърсиха господин Кавала. Турция, несъмнено, е измежду създателите на Съвета на Европа.

Той също по този начин беше един от първите, които предизвестиха за скритите мрежи на гюленистите, виновни за опита за прелом през предходната година. След 14-дневен престой в ареста на 1 ноември съд в Истанбул реши да упрекна господин Кавала в опит за нарушение на конституционния ред и връзки с терористични организации. За човек, посветил живота си на демокрацията и разговора, тези обвинявания са повече от нелепи.

Турция претърпява тежка контузия след опита за прелом от юли 2016 година и Европа би трябвало да направи повече, с цел да покаже взаимност с турския народ. Европейските страни и институции би трябвало да оказват помощ на страната в напъните й да проверява и преследва причинителите, само че единствено в случай че турската правосъдна система приключи практиката на гротескните обвинявания като това против Осман Кавала. Като другари на турския народ настояваме той да бъде освободен! ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР