оследният човек, разговарял със загиналия алпинист в Стара планина, е

...
оследният човек, разговарял със загиналия алпинист в Стара планина, е
Коментари Харесай

Какво разказа мъжът, видял за последно загиналия алпинист на връх Ботев

оследният човек, разговарял със починалия планинар в Стара планина, е Пламен Николов. В ефира на той описа какво са си споделили по време на срещата им преди съдбовния случай.

В нощта против неделя станаха пет случая с бедстващи туристи в Стара планина. Един почина. Заради неприятното време през вчерашния ден спасителите не съумяха да смъкват жертвата и акцията бе прекъсната.

"Изказвам съболезнования на всички близки. Това беше един доста сияен човек. Запознахме се инцидентно. Те пристигнаха от хижата. Чаках една седмица да има уместно време, с цел да се кача на връх Ботев. Загиналият – Тодор Желязков беше с негов другар. Казаха, че отиват към хижа "Добрила ". Оттам желанието им беше да стигнат до "Беклемето ". Обясних им, че по прогноза времето ще се утежни и е доста рисково. Предложих им да тръгнат с нас и да слезем към хижа "Равнец " и от там да се приберат. Те обаче отхвърлиха. Бяха добре екипирани, само че все пак горе бурята е доста мощна ", описа Николов.

Преди съдбовния случай със починалия екскурзиант, спасителите в Троянско се отзовават на още три сигнала.

"За нас годината стартира динамично. Още на 1 януари имахме случай. Имаше потърпевш в региона на "Северен Джендем ". Наши сътрудници се отзоваха незабавно. На 2 януари получихме сигнал за потърпевш на пътеката към връх Млечен чал. Отново наши сътрудници се отзоваха по най-бързия метод. В същия миг получихме от 112 сигнал за паднал човек на североизточния скат. Непосредствено след него са паднали още двама. Те имаха по-тежки контузии. Всички тези произшествия са разнообразни от този със починалия на връх Ботев. Условията в планината са сурови. Теренът беше извънредно зеледен. Дори с "котки " човек се придвижва трудно”, изясни планинският избавител Христо Сливков.

Все още не е ясно по кое време ще бъде обновена интервенцията по издирването на тялото на починалия планинар.

"Всичко е в техни ръце. Благодарим, че ги има. Спасителите разчитат само на собсвените си сили. Времето е мъгливо. Задължително би трябвало да създадем през пролетта подслон, с цел да могат туристите да има къде да се скрият ", сподели кметът на Калофер Румен Стоянов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР