Осигуряването и гарантирането на безопасна и здравословна работна среда е

...
Осигуряването и гарантирането на безопасна и здравословна работна среда е
Коментари Харесай

Може ли да ни уволнят, ако не спазваме правилата за безопасност

Осигуряването и гарантирането на безвредна и здравословна работна среда е двустранен развой. Законодателят е вменил на работодателя цялата отговорност по обезпечаването на сигурност и здраве при работа, както и основаването на организация за практикуване на непрекъснат ефикасен надзор за спазването на въведените ограничения за минимизиране на рисковете, изясняват от ИА „ Главна ревизия по труда “ във връзка Световния ден за сигурност и здраве при работа за 2023 година, който се отбелязва през днешния ден.

Работникът, от своя страна, следва прецизно да съблюдава наложените правила, с цел да се избегнат произшествия на работното място. Важно е работодателят да влага в образованията и квалификацията на своите служащи и чиновници. Така те ще поддържат и покачват своята професионална подготовка, с цел да могат дейно да извършват отговорностите си, които са в сходство с условията на работата им и на бъдещото им професионално развиване. По този метод в предприятията ще се подсигурява главното право на служащите и чиновниците да работят при здравословни и безвредни условия на труд и при минимална заплаха от пораждане на трудови произшествия и професионални болести.

Практиката постоянно демонстрира, че работодателят е обезпечил нужната среда за безвредна работа, само че служащият неглижира откритите правила. В тези случаи работодателят има право да в профил от работа служащите, които нарушават условията за сигурност. Те също могат да откажат осъществяването на работа, когато възникне сериозна и непосредствена заплаха за живота и здравето им, изясняват от ГИТ.

През предходната година инспекторите по труда са открили 96 402 бр. нарушавания, засягащи здравословните и безвредни условия на труд. Това са 50,4% от всички открити нарушавания. За всяко от тях са подхванати ограничения за отстраняването им, което неизбежно води до възстановяване изискванията на труд и до попречване на трудови произшествия, до които нарушаването би могло да докара, в случай че не е било отстранено.

На 28 април се отбелязва и Международният ден на починалите при трудови злополуки. През 2022 година инспекторите по труда са взели участие в следствието на 738 бр. произшествия на работното място. Преобладаващата част от аргументите за станалите злополуки са: прилепяне, премазване, смачкване, рухване от височина, провали от електрически ток и удар от падащ предмет.
 istock istock
Анализът от контролната активност демонстрира, че в по-голямата си част трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени. Работодателите, позволили злополуки, поставят старания да поправят политиката си във връзка с обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, като основават по-добра организация и вземат ограничения за повишение степента на обезопасяване на работните места. Те имат ангажимент да проведат наложителни изключителни инструктажи на база анализите на аргументите, довели до злополуките, и да оповестят ограниченията за недопускане на такива случаи.

Кои са най-разпространените форми на недеклариран труд

ИА „ Главна инспекцията по труда “ интензивно работи за предварителна защита на трудовия травматизъм посредством контролната си и осведомителна активност. По план „ Превенция за сигурност и здраве при работа “ са създадени и интерактивни принадлежности за онлайн оценка на риска за 40 стопански действия, които разрешават на работодателите сами със лични средства да оценят рисковете в своите предприятия, само че и дават на потребителите навременна и достоверна информация за редица условия, свързани със здравословните и безвредни условия на труд, които по една или друга причина са останали отвън полезрението на работодателя. Т.нар. OiRA принадлежности могат да бъдат достъпени на адрес: https://oiraproject.eu/bg/oira-tools.
 istock istock
Пряк достъп до тях е обезпечен и през специфичен банер на уеб страницата на Инспекцията по труда „ Онлайн принадлежности за оценка на риска OiRA “. По плана са създадени и профили за сигурност, положителни практики и други потребни материали, достъпът до които е обезпечен посредством банера „ Проект BG051PO001 - 2.3.01 „ Превенция за сигурност и здраве при работа “.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР