Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в

...
Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в
Коментари Харесай

Нови уникални находки в Девня, златни монети и древни подови настилки

 Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в региона на девненската болница, където предходната есен стартира изследването на късноантично жилище, опожарено от хуните, оповестяват от пресцентъра на Община Девня.

При извършените в края на февруари и началото на март разкопки в археологическия резерват " Марцианополис " бяха създадени спомагателни площи от античната постройка.

Намереното в предходния сезон златно богатство, състоящо се от 16 солида (късноантични златни монети) на императорите Теодосий II и Валентиниан III, бе допълнено с още 3 златни монети, които дружно с до момента откритите ще обогатят музейната експозиция през новия туристически сезон.

Голям триумф археолозите пожънаха на пода на едно от пространствата на късноантичната постройка. Сантиметър по сантиметър дневната светлина огря непокътнатите в продължение на хилядолетия в девненската земя прелестни римски мозайки. Кметът Свилен Шитов бе един от първите, видели тяхното величие. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век от н.е.

" Надеждите ни са свързани с опцията да получим финансиране от Министерството на културата за постоянно изследване през есента " - разяснява научният началник на археологическата експедиция доктор Христо Кузов.

" Предстои уточняването на планировката на постройката, предназначението, строителните интервали в нейното битие и ситуирането ѝ в структурата на античния град. Това значи доста работа ", сподели той.

Не на последно място стои въпросът за опазването и експонирането на към този момент откритото. До неговото дефинитивно решение мозайките, открити в Девня, ще бъдат покрити със специфична материя, която да ги резервира до бъдещото им консервиране и реституция, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов. 

Обектът се охранява с камери за видеонаблюдение и е добре осветлен. Паралелно с това кметът е подхванал и ограничения за съхраняването на подовите мозайки, които в този момент са навън и би трябвало да бъдат предпазени от неподходящи метеорологични условия. Златните монети, общо 19, ще бъдат изложени в Музея на мозайките, добави кметът.

" С напъните, които поставяме, и резултатите, които реализираме, сме на път да превърнем Девня в атрактивна туристическа дестинация. Благодаря на археолозите и техния началник доктор Христо Кузов за отличната работа! ", написа Свилен Шитов в профила си във фейсбук, където качи и фотоси от неповторимите находки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР