Още в първия си работен ден 48-ото Народно събрание показа

...
Още в първия си работен ден 48-ото Народно събрание показа
Коментари Харесай

Парламентът блокира още на избора на председател

Още в първия си работен ден 48-ото Народно заседание сподели два сигурни отличителни белега: първият е, че работата в него е прекомерно евентуално да граничи с парадокса. А вторият - че разстановката на силите в Народното събрание е такава, че решения на практика няма по какъв начин да се вземат, тъй като групите се блокират взаимно.

Така още при свикването си депутатите часове наред не успяваха да вземат първото решение на новото Народно заседание - избор на ръководител, с цел да премине към работа всъщност. Причината е оказалото се невероятно събиране на болшинство за поддръжка на един от двамата считани за съществени кандидати за поста - номинираният от ГЕРБ Росен Желязков и претендентът на втората партия " Продължаваме промяната " Никола Минчев.

При първия тур на гласуването отпаднаха другите двама кандидати - издигнатия от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин и Петър Петров от " Възраждане ". Впоследствие обаче те отново се върнаха в конкуренцията, а към тях се причисли и още един претендент - Йордан Цонев, повдигнат от Движение за права и свободи.

В началото Минчев събра 98 гласа от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, само че 142-ма бяха срещу кандидатурата му. Желязков поведе с 5 гласа - от ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че 137 депутати бяха " срещу ".
Реклама
Вежди Рашидов (ГЕРБ), който като най-възрастен измежду депутатите откри тържественото съвещание, потегли да афишира Желязков за новоизбран ръководител, само че залата възрази.

Причината е, че нито един от двамата претенденти, не съумя да събере половината от гласовете на присъстващите в залата народни представители. Според процедурните правила при балотаж е определен " претендентът, получил повече гласове ". Според представителите на ГЕРБ това на процедура значи, че техният претендент Росен Желязков е трябвало да бъде разгласен за определен. От парламентарната естрада съпредседателят на Политическа партия Асен Василев обаче прочете конституцията, съгласно която актовете на Народното събрание са признати, когато " за " тях са дали своят вот повече от половината от присъстващите депутати.

Така се стигна до поредност почивки, редувани с къси гласувания, в които парламентарните групи гласоподаваха отначало за своите номинации за началник на Народното събрание ( " Демократична България " подкрепяха Никола Минчев), " Български напредък ", които не издигнаха претендент, се въздържаха. Така никой не беше определен.

Досега Народното събрание не е изпадал в сходна обстановка, а в сряда тя мина като политически водевил. Задачата се оказа комплицирана и поради това, че съгласно главния закон ръководителят на Народното събрание би трябвало да бъде определен на първото съвещание.
Реклама
След поредност опити за избор, в които партиите взаимно се блокираха, към 17 часа народните представители изглеждаха очевидно изтощени от безплодните си старания и се разпуснаха в изискванията на " спрян часовник ".

Така в четвъртък първото съвещание на Народното събрание (започнало в сряда) ще продължи. А председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова направи анонс, съгласно който би трябвало да се промени " типът на гласуването ". Очаква се първата политическа мощ да предложи скришен избор.

Междувременно в трагикомичната свада председателстващият Вежди Рашидов чете СМС-и, които получил от артиста Христо Мутафчиев (известен с близостта си с ГЕРБ), а ръководителят на партията Бойко Борисов през това време играеше футбол.

Спортни уеб сайтове демонстрираха, че в почивки по време на мача сред " Витоша Бистрица " и ЦСКА 1948 някогашният министър председател приказва по телефона. Междувременно " Дневник " заяви, че Борисов е коментирал обстановката в Народно събрание. " Ние сме най-голямата политическа мощ, това е споделил народът, не можем да отстъпим ", сподели той. Запитан какво ГЕРБ предлага като излаз, Борисов отговори: " Росен Желязков предлагаме ". И добави " Ако отстъпим за [кандидата на " Продължаваме промяната " ] Никола Минчев, отново ли ние ще носим отговорност? ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР