Още в първите минути, в които двете получихме сигнала за

...
Още в първите минути, в които двете получихме сигнала за
Коментари Харесай

Д-р Узунова за разменените бебета: Не помня да не съм сравнила гривничките

„ Още в първите минути, в които двете получихме сигнала за това, отворихме досиетата на двете девойки и видяхме, че тя е била на изписването. Тогава още преговорихме и продължаваме да преговаряме дейностите, които се правят при изписването. Тя сподели „ аз не си припомням да не съм сравнила гривничките на майката и децата “. Това описа доктор Донка Узунова, шеф на отделението по неоноталогия в болница „ Шейново “, която беше осъдена поради случая.

Размяната е станала в отделението по неонатология на болничното заведение след раждането. По случая към този момент е разпитан личният състав на болничното заведение във въпросното поделение. Засега има санкции по две линии  - от Медицинския контрол и шефа на болничното заведение. Здравното министерство, шефове на лечебни заведения и специалисти оферират промени за контрола в лечебните заведения. 

Сигналът за разменените бебета подава една майките пред началника на отделението доктор Донка Узунова.

Усъмнява се поради морфологични белези на бебето и несъответстващи номера на гривните. Старшата акушерка, която изписва съответните деца, е с 32 годишен опит. 

Три са рисковите моменти, в които би могло да се допусне замяна, изяснява доктор Узунова - предаването на децата от родилната зала в детското поделение, предаването им от медицинския личен състав на майките, и при самия престой при майките. Жените са били настанени в стаи на един етаж, една против друга.

„ Всички се усещаме зле - всички, които са били на работа, даже всички, които не са били. Тук безусловно и изрично изключваме всякаква предумишленост – станало е в хода на работата, в случай че е станало от медицинския личен състав “, сподели доктор Узунова пред bTV.

В болничното заведение има ясни правила за обозначаването на бебетата. Поставят им се гривните с номера, като всяко се слага в количка, на която също има табела с номера. Майката също може да съпостави номерата.

„ Всяко детенце, съгласно гривната си се слага в тази количка. Подозираме по логичен път, че е допустимо да има замяна на тези табелки “. 

Вече индивидът, който слага табелата на количката, ще се подписва, че го е направил. А при изписването и неонатолог ще слага подписа си. След случая с разменените бебета пространствата, в които се намират бебетата, ще бъдат оборудвани с камери. 

„ Освен това, ще има линк за връзка през интернет, т.е. аз ще мога да виждам какво е разположението на децата, какво е придвижването на хората. На входовете и изходите на отделението също ще има камери “, сподели още доктор Узунова.

До момента камери е имало единствено в коридорите, а записите са се пазели за период от два месеца.

Затова и видеозапис за следствия миг - няма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР