Още снимки >>> Денят за почит към жертвите на комунизма е

...
Още снимки >>>
Денят за почит към жертвите на комунизма е
Коментари Харесай

Желязков, Плевнелиев и украинската посланичка почетоха жертвите на комунизма

Още фотоси > > >

Денят за респект към жертвите на комунизма е разгласен през 2011 година по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 година срещат гибелта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици - жертви на Народния съд.

В тяхна памет при започване на днешното съвещание на Народно събрание стартира с минута безмълвие по предложение на групата на ПП-ДБ.

Очаквано, не всички партии се включиха. От Българска социалистическа партия не бяха в залата, а от " Възраждане " не станаха на крайници. 

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

 

С декларация от ПП-ДБ приканиха за опазване на историческата памет, тъй че в бъдеще " да не попадаме в същите клопки, маскирани под друга опаковка, само че с идентична същина ". Декларацията показа националният представител Никола Минчев от ПП-ДБ. 

Преди 79 години на този ден Народният съд осъжда на гибел тримата регенти княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 народни представители, 47 генерали и офицери, осем царски съветници. За четиримесечното битие на Народния съд статистиката му е повече от смразяваща, се показва в декларацията и се акцентира, че са издадени съвсем 11 хиляди присъди, над 2800 души са наказани на гибел, а на пожизнен затвор - над 300.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

За съпоставяне на Нюрнбергския развой против нацисткия режим са съдени 24-ма души, част от които са и оправдани. Народният съд не е казус за следвоенна Европа, само че българският случай е неповторим. Самото му битие като ексклузивен съд е срещу Търновската конституция, а политическата му цел е незаконна, декларират от ПП-ДБ.

Никола Минчев сподели, че за общата правораздавателна настройка на Народния съд е индикативен и фактът, че ден след изтезанието на регентите, един от екзекуторите - Фердинанд Козовски, се разхожда из центъра на София с ботушите на убития княз Кирил. Козовски по-късно е ръководител 15 години на Народното събрание, добави депутатът.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

В текста на декларацията се показва, че изключителната работливост на Народния съд за четиримесечното му битие е явен белег, че обвинените се възприемат за отговорни по дифолт. Как да е другояче, веднага като човек като Димитър Пешев, надали има смисъл да припомняме за неговия принос за спасяването на българските евреи, е наказан за фашистка активност и антисемитизъм. Народният съд стартира, до момента в който България е окупирана, добави Минчев.

Присъдите от 1 февруари 1945 година са изпълнени неотложно. Осъдените са отведени към Софийските гробища, разстреляни са един по един, заровени са в ями, изкопани от бомбардировките, добави депутатът.

В декларацията се акцентира, че познаването на историята е авансово изискване за отбягване на същите неточности в бъдеще, а моралната оценка и осъждането на осъществените закононарушения, играят значима роля за възпитаването на бъдещите генерации.

Ясната позиция за предишното е ориентир за бъдещето. Важно е да подчертаваме смисъла за поддържане на загатна за истината жив, защото не може да има помиряване без истина и памет. Трябва да удостоверяваме своята решителна единна позиция против всяка форма на тоталитарно ръководство, без значение от идеологическия подтекст. Всякакви опити за омаловажаване на стореното би трябвало да срещат хладнокръвен отпор, декларират от ПП-ДБ.

Веднага след Минчев на трибуната излезе водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов , който намира, че историята е била " изнасилена ".  " Почетохме убийците, главорезите, избили или осъдили на гибел 3055 индивида в интервала 1941-1944 година За съпоставяне Народният съд осъжда на гибел 2730 индивида ", сподели депутатът.

Декларация в памет на жертвите имаха и от ГЕРБ-СДС, изчетена от Румен Христов,  председател на Съюз на демократичните сили.

 

" През всичките 34 години на прехода Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия не се извини, а в тази ситуация излезе и не се разкая за зверствата на комунизма, за лагерите на гибелта, за погубените животи и ориси, за срамния Възродителен развой. Нещо повече, не престават опитите за изкривяване, неглижиране и подправяне на историята ни в този черен интервал. Тези опити са срам в страна членка на Европейски Съюз, приела полезностите на демократичния свят и осъдила режима като незаконен със закон, признат в 37-ото Народно заседание ", съобщи в декларация от името на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Той напомни, че на 1 февруари 1945 година по този начин нареченият Народен съд осъжда на гибел трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден и цветът на нацията е безмилостно избит.

За демократичната общественост в България 1 февруари въплъщава незаконната същина на комунистическия режим, натрапен благодарение на окупационната Червена войска, коствала на отечеството ни над 130 милиарда лв. и откъсването ни за половин век от свободния свят, съобщи Христов.

Днес Съюз на демократичните сили и ГЕРБ ще отидем за поредна година на Черната стена при НДК, с цел да почетем почтените жертви на режима. Призоваваме неговите наследници, които излязоха от Българска комунистическа партия - Българска социалистическа партия, да опитат силата на покаянието и най-малко в душите си да изискат амнистия и да се смирят, настоя Христов.

По думите му това няма да върне времето обратно, само че ще помогне да осъзнаят, че убийствата и терорът нямат отминалост - нито по човешкия, нито по божия закон. Ние няма да забравим избитите и постоянно ще почитаме паметта им, освен на 1 февруари, съобщи Христов. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР