Още проблеми с документите се задават на Тръмп, този път заради липсващи доказателства в процеса му за измама в Ню Йорк

...
Тази седмица главният прокурор на Ню Йорк уведоми, че е
Коментари Харесай

Тази седмица главният прокурор на Ню Йорк уведоми, че е готова за процеса за измама срещу Тръмп на 2 октомври.

Погребано в известието беше заплаха: Тя може да поиска нови наказания срещу Тръмп и организацията на Тръмп за „разграбване“ на доказателства.

Като едно потенциално наказание, съдията на Тръмп може да направи „неблагоприятно заключение“ от каквито и да е AWOL документи.

В Мар-а-Лаго именно документите, които съхраняваше, създадоха проблеми на Доналд Тръмп.

Но в Ню Йорк бившият президент сега е изправен пред риска от нови наказания за документи, за които се твърди, че не е запазил.

Погребано в известието „готово за съдебен процес“, подадено тази седмица от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, е предупреждение: Тя може да поиска от съдията в измамата на Тръмп от 2 октомври съдебен процес за наказване на бившия президент за „кражба на доказателства“.

Както е дефинирана в съдебната практика на Ню Йорк, „кражба“ е умишленият пропуск да се запазят документи или други доказателства за висящи или разумно предвидими съдебни спорове.< /p>

Потенциалните наказания за разграбване включват глоби и решение за неуважение към съда. Но откриването на размножаване може да доведе до още по-сериозни последици. Това би позволило на съдия да задържи липсващите документи срещу страната, която не ги е предала.

Страшното наказание за „противоположно заключение“

Това е ужасното наказание за „неблагоприятно заключение“, нещо, което Тръмп не би искал да страда в този съдебен процес с високи залози, тъй като той се бори с гражданско дело за измама на стойност 250 милиона долара, което се стреми да управлява компанията си от Ню Йорк на големи лични и финансови разходи.

Ако разграбването е доказано, съдията от Върховния съд на Ню Йорк Артър Енгорон би могъл да заключи, при произнасянето на присъдата си, че всяко доказателство, което обвиняемите крият от главния прокурор, би било вредно за защитата.

„Това абсолютно би наклонило везните в полза на правителството", каза бившият помощник-главен прокурор на Ню Йорк Кенет Форд МакКалиън за потенциалното въздействие от това Джеймс да докаже, че Тръмп или неговите съобвиняеми са укрили доказателства.

Историята продължава

„Това би позволило извод за вина" и позволи на съдията да тълкува липсващите документи във възможно най-лошата светлина, каза МакКалиън, който ръководи McCallion & Associates и автор на „Профили в страхливостта в ерата на Тръмп“.

„Никой не се занимава с унищожаване доказателства, които са в тяхна полза.“

Адвокатите на Джеймс може също да поискат от Енгорон да направи подобно „неблагоприятно заключение“ от повече от 400 пъти, когато Тръмп е пледирал Петия при показания преди година, и повече повече от 500 пъти, отколкото неговите съответници по делото, синът Ерик Тръмп и бившият финансов директор Алън Уайселбърг, също пледираха петия. миналия април, по време на осемчасов преглед на показанията в офиса на Джеймс.

„Откриването е завършено. Въпреки това..."

"Разкритието по този въпрос е завършено", Кевин С. Уолъс, водещ адвокат по делото на Джеймс, каза на съдията в тазседмичното известие, готово за процеса, като посочи, че всеки страната вече е получила всички доказателства от съдебния процес на другата страна.

„Въпреки това“, продължи Уолъс, „OAG си запазва правото да потърси обезщетение след процеса във връзка с кражбата на доказателства от страна на ответниците.“ „OAG“ е съкращение от Office of the Attorney General.

Какво облекчение може да се търси, за какви липсващи документи и срещу кои от обвиняемите по процеса не е посочено в известието.

Но през последните две години Тръмп е единственият обвиняем по делото, който е бил набелязан многократно от адвокатите на главния прокурор и от Engoron за това, че не е изпълнил призовките за личните си бизнес документи.

През ноември г. Engoron нареди на независим наблюдател да наблюдава Trump Organization, след като офисът на главния прокурор успешно аргументира, че компанията продължава да се занимава с измами.

Документи? Какви документи?

От около 900 000 документа, които Организацията на Тръмп е предала на Джеймс в отговор на нейната призовка, само десет са от личните досиета на Тръмп, въпреки факта, че той ръководи мултимилиардната долара за недвижими имоти и бизнес с голф курорти.

„В някои случаи се дърпаха зъби, за да получат документи“, оплака се Уолъс по време на изслушване през април миналата година.

В борейки се срещу всяко обвинение в разграбване, Тръмп може да твърди, както направиха неговите адвокати тогава, че той просто няма документи, които да предаде.

Но последния път, когато Тръмп изпробва този аргумент, Engoron все пак  го удари с глоби от $110 000 и констатация за неуважение към съда.

Заповедта за неуважение към съда беше отменена два месеца по-късно, след като прокурорите получиха клетвени декларации от Тръмп и други ключови ръководители на Trump Org, които се кълняха, че личните му бизнес документи са били щателно претърсени във всичките им възможни места за съхранение, но просто не съществуват.

Тези така наречени „клетвени декларации на Джаксън“ може да се върнат, за да ухапят Тръмп в битка за ограбване, тъй като признанията, че търсените документи не са били изгубени – те си отиде.

Ситуацията на Тръмп със „лепкави“

Като главен изпълнителен директор на компания за недвижими имоти за милиарди долари, Тръмп трябваше да има много, много повече от десет лични бизнес документа да се предаде, твърдят адвокатите на главния прокурор. В края на краищата, самият главен корпоративен адвокат на Тръмп, Алън Гартен, каза това.

Преди две лета Гартен свидетелства в отговор на призовка от AG, че Тръмп „редовно генерира ръкописни документи“, каза офисът на Джеймс в 2022.

Той каза на офиса на AG, че шефът му, който е известен като избягващ компютри, имейли и текстови съобщения, редовно е използвал Post-it Notes и онзи прословут черен Sharpie, за да маркира чернови на оценка и други ключови документи.< /p>

Гартен „свидетелства, че в организацията на Тръмп е имало картотеки, съдържащи файловете на г-н Тръмп, че г-н Тръмп е имал помощници, които са поддържали досиетата от негово име, че е получавал и поддържал документи на хартиен носител и че той използва Post-it Notes, за да комуникира със служители."

Тези документи след това ще бъдат съхранени в "chron" или хронологични файлове на Тръмп, които се съхраняват в десетки картотеки в Trump Tower на Пето авеню в Манхатън , свидетелства най-добрият корпоративен адвокат на Тръмп според съдебните документи.

Нито една от тези лепящи се бележки и нищо, което да се доближава до съдържанието на множество шкафове с файлове, никога не е било предадено на офиса на AG в отговор на техните призовки за делото на Тръмп лични бизнес досиета, оплакаха се миналата година адвокатите на Джеймс.

„Разграбването“ не би било никакво доказване

Доказването на умишлено разграбване и задействането на това болезнено наказание „неблагоприятен извод“ ще изисква премахване на висока правна бариера за адвокатите на Джеймс, които ще поемат тежестта на доказване.

Санкции са оправдани само ако страната, отговорна за непредаването на доказателства, съзнателно е унищожила или скрила тези доказателства, според Ню Йорк съдебна практика. Обикновената небрежност — като „уха, Тръмп е наистина лош в воденето на записи“ — не е достатъчна.

Главният прокурор ще трябва да убеди Engoron, че известно време след лятото на 2021 г., когато Гартен описа всичко тези картотеки, съдържанието на шкафовете, надраскано с шарпи и украсено с бележки, е умишлено скрито или унищожено.

Възможните защити включват Тръмп да обвинява за липсващите доказателства хаотични навици на неговата компания за задържане на документи.

Организацията на Тръмп всъщност нямаше установена политика за задържане на документи, каза неговият дългогодишен изпълнителен асистент Рона Граф пред офиса на главния прокурор в показания миналата година.

Но ако Тръмп се опита да твърди, както той направи в собствената си клетвена декларация на Джаксън миналата година, че неговите помощници са се справили с цялата му документация, тогава показанията на Граф може да му противоречат. Обикновено тя дори не е чела документите на Тръмп, камо ли да ги е регистрирала, казват адвокатите на AG, че им е казала.

„Не смятах, че е моя позиция да гледам вътре“, свидетелства Граф за манила папки с бизнес документи, които прекосяваха бюрото на бившия президент в Trump Tower по цял ден, в годините преди да замине за Вашингтон.

„Куп от проблеми“

Голяма тежест на доказване настрана, документите от тази седмица показват, че адвокатите на Джеймс не оставят въпроса за липсващите документи.

„Ще бъда откровен“, беше казал Уолъс на съдията преди повече от година, през същия април , изслушване през 2022 г., където той оприличи получаването на документи от Тръмп с „вадене на зъби“.

Адвокатът на Тръмп Алина Хаба току-що каза за сетен път, че Тръмп няма какво повече да предаде, когато тонът на Уолъс стана зловещ.< /p>

„Ако това е всичко“, каза той на съдията, „това повдига куп други въпроси.“

Говорител на Джеймс и адвокат на Тръмп отказаха да коментират каквото и да било потенциална битка за ограбване.

Залог за Тръмп след два месеца

Иск на Джеймс от 200 страници, заведен през септември миналата година, твърди, че Тръмп и висши ръководители, включително двамата му най-големи синове, рутинно надценяват или подценяват стойността на активите на компанията.

Тези оценки са били по-ниски с милиарди долари, кумулативно, за десетилетие. Тръмп или синовете му са подписали тази фалшива математика във финансови документи, използвани за осигуряване на стотици милиони в заеми и данъчни облекчения, твърди Джеймс.

Иванка Тръмп първоначално е била обвиняем, но е била отстранена от делото през юни , след като щатски апелативен съд установи, че исковете на Джеймс срещу нея са твърде стари.

На процеса през октомври адвокатите ще поискат от Engoron да наложи санкция от 250 милиона долара и да позволи на Джеймс да изгони компанията от Ню Йорк като окончателно отмени корпоративния си устав.

Ако облекчението, търсено от делото, бъде предоставено, на Тръмп и двамата му най-големи синове също ще бъде забранено да управляват бизнес в щата отново. И ще им бъде забранено в продължение на пет години да купуват имоти в щата или да вземат заеми от регистрирана в Ню Йорк банка.

Тръмп и неговите съобвиняеми по гражданското дело отрекоха всякаква измама, вместо това настояха, че оценката на имотите е сложна и субективна. Банките бяха щастливи да му дават заеми през годините и те направиха много пари, правейки това, твърди също бившият президент.

Адвокатите на Тръмп многократно са казвали, че клиентът им очаква с нетърпение да образова Джеймс офис на съдебен процес за изключителния успех на неговата компания за милиарди долари.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР