Още през септември, преди началото на предизборната кампания за 48-ия

...
Още през септември, преди началото на предизборната кампания за 48-ия
Коментари Харесай

"Правната реформа" е като правосъдната, ама с Гешев

Още през септември, преди началото на предизборната акция за 48-ия парламент, ГЕРБ разгласи желанието си след вота да е водеща мощ в диалозите за промени в конституцията. " Този път ние ще водим диалога, тъй като другите не могат ", сподели тогавашният претендент и сегашен народен представител Радомир Чолаков.

Почти два месеца по-късно обаче наподобява, че партията на Бойко Борисов както нормално взе участие в комплициран сюжет, обвързван със правосъдната власт, в който предстоящо значима роля има Движение за права и свободи. А основната принадлежи на основния прокурор Иван Гешев, който даже изпрати писма до депутатите, с цел да ги призове да изработят дружно " правна промяна ".

Така се оказа, че двете партии, докарали правосъдната система до настоящето й положение, както и държавното обвиняване, към този момент имат проекти не за правосъдна промяна, а за " правосъдна ". В какво се показва разликата не е артикулирано изключително ясно. Ясно е обаче едно: диалогът за ограничение пълномощията на основния прокурор гладко се оказа сменен от концепция за написване на нов Наказателен кодекс.
ГЕРБ и тяхната " конституционна комисия "
Че ГЕРБ ще опитат за следващ път да саботират опцията за налагане на надзор върху фигурата на основния прокурор, стана ясно още преди изборите. В последните няколко седмици обаче групировката, която разгласи правосъдната промяна за завършена и сполучлива още през 2016 година, се е активизирала на тематика " правосъдна промяна ".
Реклама
Засега венецът на " напъните " на Борисовата партия се оказа предлагането им в Народното събрание да бъде основана непрекъснато настояща конституционна комисия. Досега практиката демонстрира, че конституционните комисии са били краткотрайни и са се създавали с съответна концепция към план за промени в главния закон. В 47-ия парламент също беше основана такава, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи я неодобряваха.

В актуалното Народно заседание точно от ГЕРБ е пристигнало предлагането да се сътвори сходно звено, което да бъде с непрекъснат статут. Още с предлагането да се сътвори комисията тя е била оферирана на " Демократична България ".

Хората на Борисов нямат съответен план за конституционни промени. Проверка на " Капитал " сподели, че и не имат намерение да внасят сходен в обозримо бъдеще. От ГЕРБ реагират единствено с усмивка на въпросите дали няма да внесат още веднъж своите оферти за промени в главния закон, с които Бойко Борисов преди две години се задържа на премиерския пост.

Тогава, след траялите с месеци митинги против ръководството на Борисов и основния прокурор Иван Гешев, тогавашният министър председател разгласи, че ще " рестартира демокрацията " с конституционни промени. И откакто доведоха тематиката до цялостен парадокс, ГЕРБ бързо не помниха желанието си да разискват " с всички партии " промени в конституцията. Именно те и Движение за права и свободи в предходния парламент неодобряваха основаната с тази цел комисия, а още по-отдавна пък дружно саботираха тактиката за правосъдна промяна.
Реклама " Същинската промяна " на Движение за права и свободи
В този подтекст въобще не е изненадващо, че и в сегашния миг Движението за права и свободи още веднъж има роля. През миналата седмица от Движение за права и свободи дадоха сигнал, че ще упорстват на своя план за промени в главния закон.

В началото на 2022 година на конференция в Брюксел партията сподели няколко листа хартия, върху които твърдеше, че има написани съответни оферти за промени в конституцията. Такъв план в никакъв случай не беше импортиран в предходното Народно заседание, въпреки.

И макар че текстовете в никакъв случай не бяха публикувани публично, концепциите на Движение за права и свободи станаха съображение за поредност изявленията на водача му Мустафа Карадайъ. След това тематиката се не помни, тъй като групировката по този начин и не изиска да влезе в конституционната комисия на предходния парламент.

В този обаче придвижването очевидно ще го стори. Основание за сходно предложение дават изказванията на заместник-председателя на партията и Народното събрание Йордан Цонев. Той употребява срещата на групировката с излъчените като контактна група сред партиите от ГЕРБ - Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с цел да заяви, че Движение за права и свободи ще се засилва по тематиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР