Още през 90-те години Киев използва ядрена бомба за изнудване,

...
Още през 90-те години Киев използва ядрена бомба за изнудване,
Коментари Харесай

Ядрена бомба за Украйна. Хроники на секретните преговори между Елцин и Буш

Още през 90-те години Киев употребява нуклеарна бомба за изнудване, пробвайки се да окаже напън както върху Русия, по този начин и върху Съединените щати. Тогава Борис Елцин се обръща за помощ към Буш-старши. До какво се стига, припомняме дружно с специалистите.

Наскоро от дълго време американците разсекретиха документи, свързани с диалог сред някогашния съветски президент Борис Елцин и американския му сътрудник Джордж Буш, който се организира през 1992 година Те са оповестени на уеб страницата на Националния списък на сигурността на Съединени американски щати. Те показват, че Елцин е нарекъл Украйна " главния дестабилизиращ фактор " и е помолил Буш-старши да помогне да повлияе на Киев да върне оръжията на Русия. По-късно някогашният член на Съвета за сигурност на Русия Сергей Филатов в изявление за РИА „ Новости “ сподели, че още тогава, през 90-те години, Киев е трансформирал нуклеарните оръжия в обект на изнудване. А някогашният министър на защитата на Украйна Константин Морозов намерено съобщи: ние към момента планираме да използваме нуклеарна бомба, тъй че няма да се откажем.

Защо Украйна реши да направи нуклеарно оръжие предмет на пазарлък? Отговорът на въпроса търсим дружно с специалистите - политологът Владимир Корнилов и заместник-директорът на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Жарихин.

Украйна е привикнала да се пазари

До средата на 90-те години Украйна изнудва и Запада, и Русия с нуклеарни оръжия. Но на първо място Съединени американски щати. Според Владимир Корнилов, първият президент на Украйна Леонид Кравчук се е занимавал с това, а по-късно неговият правоприемник Леонид Кучма.

„ Ядрените оръжия са обект на ужасяващи истории, че злите терористи крадат нуклеарни бомби от територията на Украйна от самото начало. Тази тематика беше дискутирана на всички места, на всички интернационалните платформи. Но почтено казано, по това време Украйна не можеше да употребява нуклеарните си оръжия, защото целият надзор беше в ръцете на Русия. Колкото и да се дуеше Украйна, руснаците имаха всички отдалечени, всички кодове. И фактът, че те го направиха обект на пазарлък, пробвайки се да аргументират за себе си всевъзможни преференции, облаги, е добре прочут факт “, описа Владимир Корнилов.

Украйна е привикнала да се пазари за всичко. И както означи политологът, нуклеарните оръжия не са изключение. Меморандумът от Будапеща постави завършек на това: Украйна беше принудена да подпише съглашение за нуклеарна сигурност. Но не Русия е оказала напън върху Киев, а Съединени американски щати, акцентира специалистът.

" Американците извиваха ръцете на Киев. При това в доста твърда форма и по доста корав метод, в това число посредством наказания, заплашвайки да спрат даването на финансова помощ ", си спомня Владимир Корнилов.

Съединени американски щати желаеха да бъдат спечелили

Русия по това време е в цялостно оперативно послушание на Съединени американски щати. Никой в действителност не е крил това. Според Владимир Корнилов, ние не сме въвличали Съединени американски щати - те самите са били загрижени за съществуването на нуклеарно оръжие в Украйна. В резултат на това американците направиха всичко, с цел да унищожат оръжията и никога да не ги трансферират в Москва.

„ Американците се смятаха за спечелили. Те определяха кой да завоюва президентските избори в Русия, в Украйна и се намесваха във всички въпроси. Унищожиха и стопанската система, и суверенитета ни. Но ние успяхме да спрем в точния момент, само че украинците не “, споделя събеседникът.

„ Съединени американски щати знаеха добре какво се случва в Русия и Украйна. В продължение на десетилетия те подготвяха украинската диаспора в Мюнхен, насъсквайки украинците против Русия. А през 80-те години, когато стартира Перестройката, някои от тези „ готови “ хора бяха изпратени в Киев. Американците имаха потребност от свои хора в украинския парламент. Те го направиха сложно, мога да ви уверя. И освен откакто Украйна стана такава, каквато е “, заключва Владимир Корнилов.

Ръцете на Кравчук бяха извити

Друг събеседник - Владимир Жарихин означи, че като се пазари да има нуклеарно оръжие на своя територия, Украйна желае да си обезпечи статут, сходен на този на Франция. Тоест на " полувелика " мощ.

„ По отношение на територия и население тогава Украйна почти съответстваше на Франция. И в случай че тя към момента притежаваше нуклеарните оръжия, останали след Съюз на съветските социалистически републики, тя можеше да претендира за същия статут като Франция. На полувелика мощ. Но тези стремежи и Елцин, и Буш, популярност Богу, смятаха за непотребни “, споделя заместник-директорът на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Новосъздадената страна - Украйна, нямаше толкоз зрял политически хайлайф, на който да се повери нуклеарното оръжие. Москва и Вашингтон схванаха това - че в Киев могат да се държат, както сподели Владимир Жарихин, " не задоволително правилно ".

„ Нека бъдем откровени: ръцете на Кравчук бяха извити. Първо, имайки поради престижа си в света в този миг, Буш-старши му изви ръцете. И принуди Украйна да трансферира всички налични на нейна територия оръжия “, заключи той.

В тези години московските политици бяха сигурни, че една наша дума няма да е задоволителна, с цел да се повлияе на Киев. Затова те се обърнаха към Съединени американски щати. „ Така разкрихме картите си - сами посочихме личните си недостатъци. Разбира се, бихме могли да го прикрием – да се опитаме да разгадаем казуса сами. Но в този случай щяхме да приемем Украйна с нуклеарно оръжие като комшия още по-рано. И нямаше други благоприятни условия “, разкрива Жарихин.

Както знаете, през 2022 година режимът в Киев още веднъж се опита да разиграе нуклеарната карта. Това беше една от аргументите за началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. Основната задача на нашите бойци беше да управляват нуклеарния капацитет на съседите. Така главният въпрос остава открит. Защо през 90-те години Съединени американски щати стопираха нуклеарните упоритости на Киев, а през 2022 година дадоха зелена светлина на провокацията? Какво се промени?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР