Още през 20 век западни шпиони се опитват да се

...
Още през 20 век западни шпиони се опитват да се
Коментари Харесай

Изоставени и плячкосани оръжия: как западните служби събират информация за руската армия


Още през 20 век западни шпиони се пробват да се доберат до руска военна техника, с цел да знаят с какво разполага съперникът. Днес в Украйна се случва същото. Какво знаят службите за опциите на съветската войска?

Снимка, направена в региона на Харков, демонстрира по какъв начин украински бойци внимателно изследват зарязан съветски танк. Във войната против Украйна съветската войска е изгубила голям брой танкове. Но този на въпросната фотография е изключително скъп: той е от вида T-90M - най-модерния в руската войска.

Този танк е на въоръжение единствено от няколко години. От него съветската войска е получила едвам няколко десетки бройки. За един танк от вида T-90M съставлява скъп трофей, от който се интересуват живо и нейните западни сътрудници. Най-новата съветска бойна техника притегля вниманието на редица западни секрети служби.

Разрушен съветски танк Т-90М в Харковска област през май 2022-а.

Набавянето на такава информация е част и от дилемите на немското външно разузнаване BND. Тази работа събира данни за отбранителните оръжейни системи на съперниците, в това число и посредством набирането на съответни бройки, които да бъдат подробно проучени и тествани. А резултатите се дават на съдружниците на Германия от НАТО. Точно това се случва сега в Украйна, демонстрира журналистическо следствие на Западногерманското радио WDR.

Информацията за разкритията на BND е класифирана

С помощта на украинските военни, шпионите на BND от няколко месеца имат опция да проучват детайлно в Германия съветската бойна техника, която е била хваната в Украйна. Вече са извършени и първи тествания с бронирано военно съоръжение, както и с технологии за защита. Тези тествания, които се правят взаимно с Бундесвера, включват също и обстрел. Списъкът с мечтаните от разузнаването оръжейни системи включва също управляеми ракети, системи за прихващане на задачата и употребяваните от Москва.
Редакцията предлага
Тъй като става въпрос за поверителна или класифицирана информация, от външното разузнаване и Бундесвера са отказали детайлности по отношение на тайните акции по набирането на вражеска бойна екипировка и съоръжение. След началото на войната през февруари Германия изтегли от Украйна освен дипломатическия си състав, само че и работещите на терен сътрудници на BND. Междувременно службата още веднъж възобнови активността си в Украйна, където събира сведения освен за немското държавно управление, само че и доставя украинските военни с оперативна информация за съветската войска.

Непознатите оръжия провокират необикновен интерес

Друг значим аспект от разследващата активност на службите е събирането на информация за съветските оръжия и военно съоръжение, което е малко известно или изцяло непознато на Запада. Така може да бъде тествано какви качества имат най-новите съветски танкове, какво могат те и дали оповестените им качества не са просто част от пропагандата на Кремъл. Същия интерес има и Русия, която на собствен ред се пробва да се добере до западни военни технологии и бойно снаряжение. Възможно е даже това да е измежду аргументите за неувереното държание на някои от натовските страни по отношение на

Преди няколко седмици английски медии оповестиха, че Русия е изпратила на Иран цели самолети, натоварени с пари в брой и американски и английски оръжия, плячкосани в Украйна, в подмяна на ирански бойни дронове за Русия. Европейски специалисти по сигурността поясняват сходно съобщение като ясно предизвестие на Москва към Запада, че негови оръжейни системи могат елементарно да попаднат където не би трябвало.

Тази активност не е нова за Разузнавателна служба на ФРГ

Още през 1960-те и 1970-те години шпиони на BND са се опитвали да се доберат до руски оръжия, употребявани в разнообразни конфликтни точки по света - да вземем за пример в  и Войната от Йом Кипур от 1973 година. Тогава египетската и сирийската армии са употребявал главно руско оръжие, което Израел е пленявал и предавал на свои партньорски страни и служби, включително и на немската BND.

  " Военната техника на страните от Варшавския контракт, събрана по време на войната в Близкия изток, предлага разнообразни благоприятни условия за придобиване на нова визия за положението на отбранителните технологии на руския блок ", се показва в отчет на BND от 24 октомври 1973 година във връзка на арабско-израелския спор.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР