Още през 1912 година южноафриканският фермер Стофел Коетзи дал на

...
Още през 1912 година южноафриканският фермер Стофел Коетзи дал на
Коментари Харесай

Африканската „божествена следа“ на 200 млн. години

Още през 1912 година южноафриканският фермер Стофел Коетзи дал на учените мистерия, която и до през днешния ден остава неразгадана.

В глухо гористо ъгълче на провинция Трансваал в ЮАР, недалече от границата със Свазиленд, той разкрил гигантска диря от ляво човешко ходило.

Неговата дължина е 4 фута и 3 дюйма (128 см), а ширината – 2 фута (60 см). Отпечатъкът е толкоз явен, че като че ли някой колос е стъпил върху мека глина, втвърдила се по-късно на слънцето. В същото време следата е оставена в гранитна канара, а на платото Велд глина въобще не се среща.

Навремето известието за загадъчната диря, появило се в пресата, станало сензация. Вестниците писали за 200 милиона годишно „ неопровержимо доказателство “ за съществуването на раса на колоси в миналото в Африка, допустимо „ пришълци от Космоса “. Освен това температурата на техните тела била толкоз висока, че топяла гранит.

Други „ специалисти “ твърдели, че те са били доста по-студени от лед, щом са могли безболезнено да стъпят върху разтопения гранит. Намерили се даже горещи глави, отправили се да търсят потомците на тези колоси, сякаш оживели в африканските глъбини.

Но ученият свят възприел сензацията много скептично. А защото достигането до далечните ъгълчета на платото Велд в тези дни било мъчно, никой от учените не хвърлил време за инспекция на находката и за нея последователно било забравено.

Вторично тайнствената диря разкрил йоханесбургският публицист Дейвид Барит, който се натъкнал на нейното изложение в остарели вестници. Човекът не се поколебал да отпътува за платото Велд, където се убедил в достоверността на отпечатъка.

„ При своите големи размери тя е вкопана в скалата на цели шест дюйма (15 см). За да се изсече такава имитация в твърдия гранит, а не в поддатлив пясъчник или варовик, би бил нужен колосален труд. Освен това повърхността на стъпалото е безусловно гладка, без всевъзможни следи от обработка. Очевидно в миналото плочата е била ситуирана хоризонтално, а по-късни сеизмични процеси са я сложили отвесно “, написа той.

 гигантска диря Трансваал в ЮАР Оказало се, че туземците свази знаят за този великански отпечатък от незапомнени времена. 90-годишният локален гражданин Даниел Дламини разказал следното на журналиста: „ Когато бях още дребен, моят татко ми разказваше за диря на провидение, а самият той го схванал о своя дядо. Той му казвал, че когато първите свази пристигнали тук, следата към този момент е била на скалата. “

Местните поданици имат вяра в нейния извънреден генезис и считат това място за свещено. Затова никой, като се изключи шаманите, не се доближава към скалата.

„ Аз не мога да намеря рационално пояснение на трансваалската мистерия – споделя проф. Арч Рейд от геоложкия факултет на Кейптаунския университет. – Но едно е напълно ясно – изсичането на подобен отпечатък от ходило в гранитната канара е на практика невероятно. “

 будист, гигантска диря Шри Ланка Любопитно е, че още една гигантска „ диря на провидение “ се намира в Шри Ланка, на 44 благи от Коломбо на облачния връх Адамс пик и се счита за будистка реликва. Нейните размери са съвсем същите като на трансваалската, единствено че следата съставлява отпечатък от дясно ходило.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР