Още преди президентът Джо Байдън да заеме поста си, неговите

...
Още преди президентът Джо Байдън да заеме поста си, неговите
Коментари Харесай

Ще санкционират ли САЩ саудитския престолонаследник заради убийството на Хашоги

Още преди президентът Джо Байдън да заеме поста си, неговите водещи съветници са проучвали по какъв начин да включат в предизборната му акция обещанието да третира Саудитска Арабия като страна парий поради убийството на журналиста Джамал Хашоги, само че без да унищожи отдавнашните връзки на Америка с богатата на нефт монархия. Резултатът от тези разисквания излязоха в петък с публикуването на разследващия отчет, в който се заключава, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Хашоги през 2018 година След това се обясни, че Съединени американски щати ще глобяват нископоставени саудитски представители, само че не и самия принц, разяснява във вторник вестник " Вашингтон пост ".

Вестникът акцентира, че реакцията във Вашингтон е била бърза и неоправдателна - републиканци и демократи в Конгреса приканват администрацията на Байдън да накаже персонално престолонаследника; правозащитници желаят заледяване на продажбите на оръжие за Рияд, до момента в който принцът не бъде изправен пред правосъдието; изтъкнати коментатори и медии изсипаха поток от рецензии.

Определянето на саудитците като извършители е един от дребното въпроси, по които има двупартийно единодушие измежду болшинството от американските законодатели, отбелязва вашингтонското издание и добавя, че преди няколко седмици в новата администрация се е образувала група, включваща висши чиновници в Съвета за национална сигурност и министерствата на външните работи, финансите и защитата, която да обмисли какви дейности да се подхващат.

Първата им стъпка, оповестена като " преформатиране " на връзките със саудитците, бе релативно лесна - откакто през първите седмици си изясниха какво ще значи това, те изложиха пред Рияд своите планове. И утвърдената от Тръмп договорка за продажба на нападателни оръжия, които ще се употребяват във войната против хусите в Йемен, бе анулирана, а останалите оръжейни доставки за Саудитска Арабия бяха подложени на преоценка.

Повече промени бяха оповестени в петък с разгласяването на отчета за Хашоги. Допълнен бе описът (т.нар. Забрана Хашоги) на саудитците, забъркани в интервенцията против Хашоги. Списъкът в този момент включва 76 имена, измежду които на някогашен заместник-директор на разузнаването и членове на специфичната част " Сили за бърза интервенция ". Но казусът с налагането на наказания против престолонаследника остава. Прессекретарят на Белия дом Джен Саки провокира недоволството на репортерите с думите, че Съединените щати не глобяват ръководители на държавни управления, с които поддържат дипломатически връзки, напомня " Вашингтон пост ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР