Още преди месеци той обяви, че руският собственик на петролната

...
Още преди месеци той обяви, че руският собственик на петролната
Коментари Харесай

Асен Василев агитира във Вашингтон американци да купят Лукойл Нефтохим

Още преди месеци той разгласи, че съветският притежател на петролната рафинерия в Бургас желае да продаде активите си в България

Икономическото и енергийното съдействие със Съединени американски щати бяха акцент в основни срещи на министър Василев ", заяви през днешния ден пресцентърът на МФ във връзка визитата на министъра на финансите Асен Василев във Вашингтон.

Той е разговарял с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на Съединени американски щати и старши консултант по въпросите на енергетиката и вложенията. Сред обсъжданите тематики са били " опциите за понижаване на зависимостта от съветски газ и нефт в района на Балканите и нуждата от намиране на стратегически покупател за бургаската рафинерия „ Лукойл “.  Василев и Хохстийн са разговаряли за енергийната съгласуваност по оста Север-Юг сред Гърция, България и Румъния.

Още преди месеци Асен Василев разгласи, че съветският притежател на петролната рафинерия в Бургас желае да продаде активите си в България. И не скри, че държавното управление прави всичко допустимо да " улесни " " ЛУКойл " в това желание, както и че се надява на западни вложители. Руската компания  потвърди, въпреки и с принуда, че в действителност премисля оставането си в България, само че акцентира, че не е упълномощавала трети лица да търсят купувачи и че занапред ще си наеме консултанти за изследване и възможна договорка.

Междувременно енергийни специалисти предизвестиха, че има риск за привидна продажба, посредством която " ЛУКойл " в действителност ще резервира въздействието си на българския пазар. Те са безапелационни, че ще е по-добре новият вложител да е компания от Съединени американски щати или от страна от Европейски Съюз, в сравнение с от Казахстан или Азербайджан, които имат прекомерно крепки връзки с съветските енергийни колоси.

Българският министър на финансите е разговарял във вторник и със заместник-секретаря по финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо по " значими тематики от икономическия дневен ред на Европа и Съединени американски щати и опциите за взаимно съдействие  и поддръжка ". В срещата са взели участие още Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместител помощник-секретар за Европа и Евразия, показват от МФ. 

Във Вашингтон Асен Василев е имал и среща с Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд. Основата тематика е била готовността на България за присъединение към еврозоната.  

Финансовият министър е подчертал, че по невисок дълг - 22% по отношение на Брутният вътрешен продукт, България е втора в Европейски Съюз, бюджетният недостиг е под 3% и единственият числов аршин, който страната ни още не извършва, е инфлационният. Василев е срещнал Кристалина Георгиева с ограниченията, подхванати от държавното управление, за ограничение на растежа на цените и е уверил, че целевата дата за въвеждане на еврото остава 1 януари 2025 г. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР