Още преди 106 години австралийският геолог Грифит Тейлър открива, че

...
Още преди 106 години австралийският геолог Грифит Тейлър открива, че
Коментари Харесай

Учени разрешиха стогодишната загадка на Кървавия водопад в Антарктида

Още преди 106 години австралийският геолог Грифит Тейлър открива, че от ледника, наименуван на негово име, към Западното езеро Бони се спуска водопад с наситено червен цвят. Първоначално се счита, че цветът се дължи на червени водорасли, само че едвам през 2003 година излиза наяве, че повода е окислено желязо, а източникът евентуално е солено езеро на към пет милиона години.

Сега проучване на Университета на Аляска Феърбенкс и Колорадо Колидж удостоверява, че ледникът освен има езеро под себе си, само че и лична водна система, която тече от милиони години.

Eкипът употребява ехолокация, с цел да наблюдава къде тече водата. Причината тя в никакъв случай да не замръзва, показват учените, се дължи на перманентната хидравлична система, в която от замръзващата вода се отделя топлинна сила, която на собствен ред стопява околния лед.

„ Кървавият водопад “ като неповторима „ капсула на времето “, съхраняваща антични микроорганизми, очарова учените и им обезпечава опция да учат опцията за живот на други планети, без да се постанова да се сондират ледените шапки.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР