Още поне 4 години ще отнеме довършването на магистрала Хемус.

...
Още поне 4 години ще отнеме довършването на магистрала Хемус.
Коментари Харесай

Поне 4 години ще са нужни за завършването на магистрала "Хемус"

Още най-малко 4 години ще отнеме довършването на автомагистрала " Хемус ". Това стана ясно от изявление на министъра на районното развиване Гроздан Караджов.

Строителството на автомагистралата беше измежду главните тематики на първото съвещание на парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. В отговор на въпрос от страна на Георги Георгиев, който е народен представител от " ИТН " и заместник-председател на комисията, Караджов очерта периодите за дотъкмяване на другите лотове от трасето.

По думите на министъра се чака правата на автомагистралата сред Боаза и пътен възел Дерманци да бъде довършена до края на април тази година. Би трябвало идната права, която стига до пътен възел " Каленик " да бъде довършена в границите на тази есен. Според Караджов обаче този сектор би бил нефункционален до юни 2023 година, когато се чака да бъде приключен и лот 3 от автомагистралата, който се пресича с републикански път II-35, свързващ Ловеч и Плевен. В случай, че и предходните елементи на " Хемус " бъдат приключени в период, до лятото на идната година тези два града ще имат сензитивно усъвършенствана транспортна съгласуваност със западната част на страната.

Едни от главните компликации за дотъкмяване на цялата автомагистрала се пораждат от лот 4 и лот 5, които са от пътна връзка Плевен с Павликени. " По тези участица се е работило, има свършени строително-монтажни работи, само че те влизат в графата " противозаконен градеж ", това не са празни думи - това е реалност ", сподели Караджов. Според него единственият метод, осъществените строителни действия да се узаконят е посредством изключително законодателство. В противоположен случай " ще би трябвало да налеем още пари върху тези десетки излети милиони ", с цел да се отстранен противозаконните градежи и да се строи отначало.
Реклама
Освен интервалът, необходим за изработването и приемането на такова законодателство, Караджов счита, че осъществяването на отчуждителни и екологични процедури за този сектор ще отнеме най-малко 2 години. Още толкоз се чака да трае и довършването на строителните действия.

Подобен е и хоризонтът за лот 6. А при лот 7 и лот 8, от Велико Търново до Разград, няма осъществено нелегално строителство, само че за сметка на това министърът дефинира проектирането, осъществено за тези сектори като " непрофесионално ", което постанова промени в трасето. За тези две прави също ще би трябвало да бъдат осъществени нови процедури по отчуждаване, както и оценка за съгласуемост с околната среда. А в най-изостанал стадий е лот 9.

За разлика от останалите сектори на автомагистралата, лот 10, който свързва Търговище и Шумен, е планиран и се извършва в границите на закона, сподели Караджов. Очаква се тази права да бъде приключена към края на април или началото на май тази година.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР