Още по темата Вечерни новини: АЕЦ Белене възкръсна, a БСП

...
Още по темата Вечерни новини: АЕЦ Белене възкръсна, a БСП
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Още по тематиката
Вечерни вести: АЕЦ " Белене " възкръсна, a Българска социалистическа партия изненадващо поддържа военните планове

И още: Въпроси и отговори с Путин, в навечеривто на G-7 Европейски Съюз не чака пробив в комерсиалните връзки със Съединени американски щати, по какъв начин вулканът Килауеа сътвори " нова земя " в океана
7 юни 2018
Вечерни вести: България упорства за чакалнята на еврото, в топ 3 е по разкрити измами с еврофондове

И още: " Газпром " с контракт за доставки на Австрия до 2040 година след визитата на Путин във Виена, на следващия ден депутатите вземат решение за " Белене " и военните планове, Uber ще предлага споделено пътешестване с е-велосипеди в Европа
6 юни 2018 За разлика от бурното време новинарският уикенд в България беше относително спокоен, без гръмотевични събития. Гей прайдът в София - шествието на хората, които поддържат свободата на другите, мина без никакви катастрофи, само че и без посланията му да бъдат чути и разбрани от политиците.

Международните вести през уикенда бяха доминирани от Доналд Тръмп и напрежението там беше даже в остатък. Американският президент изигра епизод от класическото си към този момент политическо шоу по време на срещата на Г-7 в Канада и по-късно отлетя за Сингапур, където във вторник ще се срещне с водача на Северна Корея Ким Чен Ун. Всъщност вероятно ще се срещне, тъй като поради характерите и на двамата до тогава има задоволително време те да се скарат и сдобрят още няколко пъти.

Следващата седмица новинарският темп евентуално ще се забави даже още повече. С идването на лятото политическите вести ще стават по-малко, а на 14-и стартира международното по футбол, което ще измести фокуса към повече спортни вести.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Срещата на Г-7 не съумя да убеди Тръмп да спре комерсиалната война

Лидерите на най-развитите страни в света се провалиха в опита си за опълчване на американския президент Доналд Тръмп. В края на сложни договаряния в Канада те подписаха компромисен текст за търговията, който обаче не урежда спора с митата сред Съединени американски щати и шестте им сътрудници, заяви AFP. Нещо повече – откакто напусна срещата, американският президент отдръпна подписа на страната си, като упрекна канадския министър председател Трюдо за дейностите си. Според Тръмп водачът на Канада се държал с него благо и общително по време на срещите, само че на заключителната конференция си разрешил да бъде изострен.

В серия от известия в twitter американският министър председател се отхвърли от всичко реализирано по време на срещата и заплаши с въвеждането на още повече мита, в това число върху вноса на коли в Съединени американски щати. Тази опасност може да е ориентирана както към Канада (където има изнесени автомобилни производства на американски компании), по този начин и против Германия, която е сериозен вносител на коли в Съединени американски щати.

Австрия затвори седем джамии и изгони десетки имами

Австрийският канцлер изясни внезапния ход с желанието на държавното управление, в което вземат участие и крайнодесни политици, да се оправи с " политическия ислям ". Този ход е ориентиран най-много против ATIB - ислямска организация в Австрия, за която се счита, че е финансирана и следена от Турция. Официална Анкара остро стачкува против това решение. Офисът на турския президент го назова " ислямофобско, расистко и дискриминационно ". В отговор канцлерът Курц съобщи, че " паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна ".

Тази вест е значима по две аргументи. Това е следващият епизод на напрежение сред Австрия и Турция. Канцлерът Курц желае намерено прекъсване на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз, поради което си навлича постоянно гнева на Ердоган. Извън тези връзки затварянето на джамиите се следи деликатно от всички европейски страни с огромно мюсюлманско население и популистки/националистически обединения във властта. Подобно отношение и на други места би засилило религиозното напрежение с всички последици от това.

Отиде си Антъни Бурдейн - мастършефът на шефовете

[Reuters]
Легендарният готвач Антъни Бурдейн - индивидът, поставил началото на тренда за готвачите звезди, умря в петък във Франция. Готвач, ефирен водещ и създател на книги, той стана извънредно известен поради човешкия и наличен метод, по който говореше за храненето. Вижте тук един от първите му текстове, които го направиха прочут.
ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО?

Канада скоро ще легализира изцяло марихуаната

Канадските сенатори утвърдиха в петък закон, който ще разреши притежаването и покупката на канабис да станат изцяло легални. Той ще влезе в деяние след към три месеца и по този начин Канада ще стане първата страна от Г-7 с толкоз демократично отношение към марихуаната.

Това в допълнение ще ускори така и така извънредно бързо растящия бизнес с канабис. Според проучване на Ameri Research международният законен пазар на марихуана се прави оценка през 2016 година на 14.3 милиарда $ и се чака да пораства приблизително с 21% годишно до 2024 година, когато ще стигне 63.5 милиарда $.
КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Тръмп и Ким с историческа среща на 12 юни в Сингапур

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен Ун ще се срещнат на 12 юни в Сингапур. Историческите диалози ще се концентрират върху прекратяването на нуклеарните и ракетните стратегии на Пхенян в подмяна на дипломатически и стопански отстъпки. Тръмп разяснява, че ще обмисли дали да предложения Ким в Белия дом, в случай че срещата мине добре. Той уточни, че е допустимо да се реализира съглашение за привършване на Корейската война, макар че това би било " лесната част " от договарянията. " Това, което ще се случи след това, е в действителност значимото ", съобщи Тръмп. Съединени американски щати и техните районни съдружници желаят Пхенян да се откаже от нуклеарния си боеприпас, само че американският президент призна, че " ще отнеме повече " от една среща, с цел да се реализира тази цел. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео добави, че Ким му е загатнал персонално, че е податлив да изостави нуклеарните си упоритости.

Срещата е значима точно поради вярата, че диктаторският режим ще бъде уверен да се лиши от нуклеарните си оръжия. Ако тези опити продължат да бъдат несполучливи, династията Ким ще послужи за образец на други сходни страни, че могат да реализират същинска безотговорност. Това от своя страна може да докара до безотговорно разпространяване на нуклеарните оръжия измежду политически нестабилни и непредвидими режими.

На 14 юни в Русия стартира международното състезание по футбол

С мач сред Русия и Саудитска Арабия ще стартира 21-ото международно състезание по футбол. Началото на шампионата е на 14 юни, а финалът е в Москва на 15 юли. Мачове ще се играят в 11 града в страната. Едни от огромните терзания преди началото са свързани с дискриминирането, потъпкването на човешките права и гарантирането на сигурността. Проучване на Moody`s демонстрира, че шампионата няма да има трайно влияние върху икономическия напредък на Русия. Заради интереса към шампионата рейтинговата организация планува краткотрайно нарастване на приходите в хранително-вкусовия бранш, хотелиерството, телекомуникациите и транспортната промишленост. Българският клубен футбол ще има двама представители – полският полузащитник на " Лудогорец " Яцек Горалски и исландският централен бранител на " Левски " Холмар Ейолфсон.

Освен чисто спортната страна към международното има още икономическа и политическа позиция. Очаквайте в петъчния брой на седмичния " Капитал " специфична тематика на броя за бизнес резултатите от шампионата и по какъв начин Путин ще се опита да го употребява за политическа реабилитация.

Национален статистически институт разгласява данни за външната търговия

В понеделник националната статистика ще разгласява подробна разбивка за продажбите на български артикули в чужбина през първото тримесечие, както и предварителни данни за експорта през април.
През последните месеци износът към трети страни понижава, до момента в който този към Европейски Съюз нараства, само че по-бавно по отношение на 2017 година Същевременно данните от страна на вноса пък демонстрират по-слабо търсене на задгранични артикули в страната, което може да е знак, че потреблението се забавя.

В очакване България да задвижи процедурата за кандидатстване в чакалнята за еврозоната, както и на решение за задълженията на БДЖ

Няколко значими решения на държавното управление е допустимо да получат развиване през идната седмица. В сряда министър председателят Борисов разяснява, че " до седмица-две " България ще подаде документи за валутния механизъм ЕRM II – така наречен чакалня на еврозоната. Също в сряда държавното управление отсрочи относително незабавния въпрос за отпущането на средства за погасяване на просрочените отговорности на БДЖ към кредиторите по Втория облигационен заем. Дружеството е със запорирани сметки, а частен правосъден реализатор продава част от централата му в центъра на София. Финансовият министър Горанов съобщи, че отсрочват финансовата инжекция с " 10 дни ", с цел да опитат да договорят отстъпки от кредиторите. Този период ще изтече в края на седмицата.

Ново ограничаване за онкоболните

Тържествено откритата от премиера Бойко Борисов през последната година и по думите му " най-хубавата в света " инсталация за лъчетерапия, радиохирургия, киберножове и за ранна диагностика на рака с пет-скен е в заплаха да хване прахуляк. Причината е, че здравната каса е разпратила до лечебните заведения писма, с които им оповестява, че постанова предели на лъчелечението и проучванията и в случай че пациентите са повече, ще бъдат отлагани за последващи интервали. За задачата е основана специфична комисия във всяка районна каса, която ще гледа заявките на пациентите и ще взема решение дали да им позволи лекуване. Апаратурата беше купена точно тъй като голям брой пациенти пътуваха в Турция за тези процедури и се постановяваше да ги заплащат.

С новите разпореждания още веднъж ще се основат листи на чакащите за лъчелечение и радиохирургия, както и за проучвания, което може да бъде пагубно за болните. Очаква се пациенти и лекари да реагират против ограничаването.

OUT-OF-OFFICE

Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица


Концерт
12.06
Френската поп-соул звездата Imany още веднъж е в България, този път за два концерта онлайн. Ако сте пропуснали този на 10 юни в Античния спектакъл на Пловдив, можете да я чуете и на 12 юни в зала 1 на НДК. Билети: 50 – 100 лева в мрежата на Eventim.

Музикален фестивал
12.06
Международният сценичен фестивал " Варненско лято " върви с цялостна пара. В програмата му е и неповторимото музикално съдействие сред вокалния хор " Мистерията на българските гласове " и един от най-големите гласове в известната музика, Лиса Джерард – специфичен посетител на хора за техния нов албум " БууЧииМиш ". В зала 1 на ФКЦ, Варна, 19.00 ч.

Наука
До 30.06
Гостуването на научната експозиция, основана от южноамериканската организация Aurea Exhibitions с същински човешки тела, беше удължена до 30 юни, тъй че, в случай че още не сте я видели (и не ви се вижда супер злокобна - въпреки всичко това са съединени елементи от трупове), разполагате с последни дни. В Bulgaria Mall, Ниво -2, билети: 10 лева за деца и 12 лева за възрастни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР